Pakket 2022 week 1

Stamppot raapstelen.
Ingrediënten voor 4 personen:
400 gram raapstelen
1200 gram aardappelen
120 gram gedroogde tomaten
250 gram belegen kaas ( met walnoten)
paar druppels maggi
scheutje melk, klontje boter.
Bereiding:
Kook de aardappels gaar.
Snijd het onderste stukje van de raapstelen en snijd de stelen in stukken van ongeveer 3 cm.
Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan, pureer met een stamper fijn, voeg een klontje boter en een scheut melk toe en meng door elkaar.
Voeg dan de raapstelen toe en schep ze er doorheen.
Laat de stamppot een paar minuten op laad vuur doorwarmen zodat de raapstelen iets kunnen slinken.
Breng de stamppot op smaak met een paar druppels maggi.
Snijd de gedroogde tomaten in stukjes en de kaas in blokjes en schep als laatste door de raapstelenstamppot zodat ze een beetje kunnen smelten.



Pakket 2022 week 2

Tzatziki met Radijs

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 2 bosjes radijsjes
  • Paar takjes bieslook
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • Olijfolie

Bereidingswijze;
Snijd de radijzen in kwarten en leg ze in een schaal. Snijd de bieslook fijn maar houd wat over voor de garnering. Meng de yoghurt, knoflook en fijngesneden bieslook met de radijsjes. Breng op smaak met peper en zout. Druppel er wat olie overheen en garneer met bieslook. Dit recept is lekker voor bij gegrild vlees of geroosterde aardappel.



Radijsblad soep;
Ingrediënten voor 4 koppen soep;
blad van 2 bosjes radijs
een fijn gesneden ui
een fijngehakt teentje knoflook
een groentebouillonblokje
ongeveer 250 ml water
een in blokjes gesneden aardappel
scheutje olijfolie
peper en zout naar smaak

Bereiding;

Giet een scheutje olijfolie in een pan en bak daarin de ui en knoflook totdat ze glazig zijn.

Doe dan de aardappel erbij. Na 3 minuten kun je het radijsblad en het groentebouillonblokje toevoegen.

Schenk water erbij totdat alle ingrediënten net onder water staan.

Dit zal ongeveer 250 ml zijn.

Voeg naar smaak zout en peper toe, laat de soep zo’n20 minuten koken, totdat de aardappel zacht geworden is.

Pureer de soep glad met een staafmixer of blender.

Eet smakelijk!







Pakket 2022 week 3

Meiknol partjes in Mosterd

ingrediënten voor 4 personen;

  • 6 meiknollen
  • 2 el mosterd
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl dragon
  • 2 tl witte wijnazijn
  • Peper en zout

Bereidingswijze;
Verhit de oven voor op 200 graden. Was de meiknolletjes voorzichtig met koud water en snijd het in partjes. Vermeng de mosterd, dragon, witte wijnazijn en olie met elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Wrijf de meiknol partje met het mosterdmengsel. Doe ze 20 minuten in de oven.

EETSMAKELIJK


Pakket 2022, week 4

Bietjessalade met appel
Ingrediënten voor 4 personen:
3 rauwe bietjes ( geschild)
2 appels ( geschild)
sap van ½ citroen
3 eetlepels olie
½ bosje fijngehakte munt
1 eetlepel geroosterde pompoenpitten

Bereiding:
Schaaf of snijd de bietjes in hele dunne reepjes.
Doe hetzelfde met de appels
Klop een dressing van het citroensap, de mosterd en de olie.
Breng op smaak met zout, peper en meng de dressing met de bietjes en de appel.
Meng de munt en pompoenpitten door de salade.



Pakket 2022 week 5

Tortilla’s met romige raapstelen

Ingrediënten voor 4 personen:

raapstelen

1 zakje kaassaus

150 gram geraspte kaas

zout, peper

4 wraptortilla’s

2 eetlepels sesamzaad

1 eetlepel margarine

Bereiding:

Breng in een pan 250 ml water aan de kook.

De raapstelen wassen en snijden.

Oven voorverwarmen op 225°C, lage wijde ovenschaal invetten.

Raapstelen met weinig water 2 à 3 minuten koken, intussen de kaassaus bereiden.

De raapstelen afgieten, de kaassaus en de helft van de geraspte kaas door de raapstelen mengen, op smaak brengen met zout en peper.

Tortilla’s vullen met raapstelen, oprollen en in de ovenschaal leggen, de rest van de geraspte kaas erover strooien, zo ook de sesamzaadjes.

Tortilla’s in het midden van de oven schuiven en in ca. 12 minuten goudbruin bakken.

Serveren met een frisse salade.




  • Zoete uientaart met ui.
    Ingrediënten voor 4 personen:
    75 gram bloem
    ½ theelepel koriander
    50 gram boter
    2 eieren
    2 uien
    Gemberpoeder naar smaak
    1 à 2 eetlepels sinaasappeljam
    Bereiding:
    Zeef de bloem boven een kom, koriander en wat zout toevoegen.
    Kneed de helft boter door de bloem tot er een kruimelig deeg ontstaat, eierdooier en eventueel wat water toevoegen en alles kneden tot er een stevige deegbal ontstaat, bal in folie verpakken en 30 minuten in koelkast laten rusten.
    Oven voorverwarmen op 200°C.
    De twee uien, elk in 6 ringen snijden.
    In een koekenpan de rest van de boter smelten en de uienringen 5 minuten fruiten, gemberpoeder en jam toevoegen en geheel nog 5 minuutjes zachtjes bakken.
    Uiringen met vocht over de bodem van een ingevette lage taartbodem verdelen, deeg uitrollen tot een ronde


Pakket 2022 week 6

Snijbiet uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 700 gram snijbiet
  • Olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • Zout
  • Peper
  • 2 handjes pijnboompitten


Bereidingswijze;
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
Was de snijbiet en maak goed droog.
Leg de snijbiet op de bakplaat. Besprenkel ruim met olijfolie. Snijd de knoflook fijn en verdeel over de snijbiet. Strooi de pijnboompitten en wat zout en peper erover en schuif de bakplaat in de oven. Bak ongeveer 10-12 minuten.


Pakket 2022 week 7

Andijviesoep met appel
Ingrediënten voor 4 personen:
250 gram gesneden krulandijvie
1 gesnipperde ui
2 tenen gehakte knoflook
1 zoet/zure gesneden appel
750 ml groentebouillon
1 el kerriepoeder
4 el geraspte oude kaas
peper, zout en olijfolie

Bereiding:

Verhit een scheut olijfolie in een soeppan.

Voeg ui, knoflook, en kerriepoeder en de appel toe en smoor 5 minuten op laag vuur.

Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.

Voeg dan de andijvie toe en laat drie minuten meekoken.

Laat de soep iets afkoelen en pureer met een staafmixer glad.

Breng op smaak met zout en peper.

Leg de eetlepel met kaas op de kommen.

Lekker met een geroosterd broodje met boter.





Pakket 2022 week 8

Rodekool steak met blauwe met truffel

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 1 rode kool
  • 1 citroen
  • 4 el olijfolie
  • 2 el honing
  • 50 gram pistachenoten
  • 50 gram blauwaderkaas
  • 3 el truffelmayonaise
  • 2 el water
  • 2 el wijnazijn

Bereidingswijze;

Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Snijd de kool van boven naar beneden in plakken van 1 cm. Laat de steel eraan zitten, zodat de kool niet uit elkaar valt. Pers de citroen en klop samen met de olijfolie en honing tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout. Leg de koolsteaks op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de dressing. Rooster in het midden van de oven in 30 min. gaar.

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 min. Schep uit de pan op een bord, laat afkoelen en hak fijn. Verkruimel de blauwe kaas boven een hoge beker en voeg de truffelmayonaise en het water toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Neem de bakplaat uit de oven en laat 5 min. afkoelen. Schenk de blauwe kaas-truffeldressing en de wijnazijn er in streepjes overheen. Bestrooi met de pistachenootjes. Serveer direct. Lekker met geroosterde zoete aardappel en salade van veldsla.

EETSMAKELIJK




Pakket 2022 week 9

Rode spitskool met rode ui, pijnboompitjes en zilvervliesrijst

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 1 rode spitskool
  • 1 rode ui
  • 100 gram ongezouten noten
  • 2 el rozijnen
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 1 tl curry
  • 1 tl cajunkruiden
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1 tl olijfolie

Bereidingswijze;
Halveer de spitskool en verwijder de harde kern. Snijd de spitskool in smalle reepjes. Pel de ui, halveer hem en snijd hem in ringen. Kook de zilvervliesrijst volgens aanwijzing op de verpakking. Hierna afgieten en tot gebruik laten stomen in de eigen pan .Verwarm de olie op laag vuur in de wok. Voeg de gesneden rode ui en de paarse spitskool toe en roerbak op een hoog vuur tot het glazig ziet. Rooster ondertussen in een aparte koekenpan de noten op laag vuur. Voeg de rozijnen, azijn en kruiden door het groentemengsel en roer dit nog 3 minuten op de warmtebron door. Verdeel de zilvervliesrijst over de borden en schep de gewokte spitskool erover. Bestrooi met fijngehakte noten.


Pakket 2022 week 10

Gegrilde bloemkool

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 1 bloemkool
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 4 eetlepels geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze;

Kook de bloemkoolroosjes 3 minuten in ruim kokend water. Rijg ze vervolgens aan de satéstokjes. Besmeer met olijfolie. Klop het citroensap met 6 eetlepels olijfolie en peper en zout door elkaar. Gril de bloemkoolspiesjes in 3-5 minuten lichtbruin. Leg de spiesjes op een schaal, schenk de citroendressing erover en bestrooi ze met paprikapoeder en sesamzaadjes.


Pakket 2022 week 11

Risotto met knolvenkel

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 2 tenen knoflook
  • 20 gram peterselie
  • Knolvenkel
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Risottorijst
  • (100 ml witte wijn)
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 citroen
  • 250 gram ricotta

Bereidingswijze;

Snijd de knoflook en peterselie fijn. Snijd de venkelknollen in dunne plakken. Rasp de kaas. Verhit 2 el olie in een pan. Fruit hierin de helft van de knoflook ½ min. Voeg de rijst toe en bak 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot die is opgenomen. Voeg weer een scheut bouillon toe en ga zo door tot de rijst gaar is. Dit duurt ca. 20 min. Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan en bak de venkel met de rest van de knoflook op middelhoog vuur 15 min. Boen ondertussen de citroen goed schoon en rasp de gele schil eraf. Neem de pan van het vuur. Meng de venkel, Parmezaanse kaas en de helft van de ricotta erdoor. Pers de citroen uit. Breng de risotto op smaak met de rasp en het sap van de citroen. Meng de peterselie erdoor en breng op smaak met peper. Schep de rest van de ricotta erover.


Pakket 2022 week 12

Gegrilde aubergine met geitenkaas en kruiden

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 1 aubergine
  • 100 gram geitenkaas
  • 1 teentje knoflook (fijngesneden)
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout


Bereidingswijze;

Snijd de aubergine in schijfjes van ongeveer een halve cm. Meng de olijfolie in een kommetje met de kruiden en een beetje zout. Voeg de knoflook ook toe aan de olijfolie. Verhit een pan. Leg de plakjes aubergine erop en kwast dan de bovenkant in met de gekruide olijfolie. Beweeg de plakjes niet, zodat die mooi grilt. Als de aubergine bijna gaar is, 1 keer omdraaien en ook die kant even grillen. Niet te lang, want dan verbranden de kruiden. Leg ze op een schaaltje en verkruimel de geitenkaas erover. Bestrooi royaal met versgemalen peper.


Pakket 2022 week 13

Ham-preisalade
Ingrediënten voor 4 personen:
100 gram hamblokjes
1 prei
1 ei
2 el mayonaise
1 el zilveruitjes
1 tl mosterd
bieslook
Bereiding:
Snijd de prei door de lengte, en snijd de twee halve preien nogmaals door de lengte.
Snijd de vier delen in kleine stukjes.
Kook water en schenk het kokende water over de prei, zet 10 minuten weg.
Kook ondertussen het ei, hak 1 flinke eetlepel zilveruitjes fijn.
Giet na 10 minuten de prei af door een zeef en spoel af met koud water, laat uitlekken en voeg samen met de hamblokjes en zilverui in een kom.
Snij de ei in grove stukken, meng alles door elkaar met 2 el mayonaise en 1 tl mosterd.
Voeg tot slot wat bieslook toe.




Snijbietsalade met balsamicodressing.
Ingrediënten voor 4 personen:
500 gram snijbiet
tomaatjes
komkommer
pecannoten
60 gram parmezaanse kaas
3 el olijfolie
2 el balsamico azijn
2 tl mosterd
1 tl honing
peper
Bereiding:
Snijd de snijbiet in stukjes, was in een vergiet.
Zet apart en laat uitlekken.
Snijd de komkommer en tomaatjes in stukjes, snijd de kaas in kleine stukjes.
Meng in een kom de olijfolie, de azijn, mosterd, honing en de peper.
Roer goed door elkaar.
Doe de snijbiet in een schaal en voeg de komkommer, tomaatjes, pecannoten en kaas toe.

EET SMAKELIJK!!!







Pakket 2022 week 14


Salsa van tomaat
Ingrediënten voor 4 personen:
1 limoen
4 sjalotten/uitjes
1 teen knoflook
8 trostomaten
4 el verse koriander
3 el olijfolie
chilipeper en evt. wat zout
Bereiding:
Boen de schil van de limoen, rasp de schil en pers de limoen uit.
Snijd de sjalot fijn en pers de knoflook.
Meng in een kommetje het limoensap en de geraspte limoenschil.
Roer de sjalot en knoflook erdoor.
Halveer de tomaten en schep de zaadjes eruit.
Snijd de tomaat in kleine blokjes.
Snijd de koriander fijn, roer de olie door de sjalotten.
Schep de tomaat en de koriander erdoor en breng op smaak met de chilipeper en evt. wat zout.


Venkelsoep met gerookte zalm

Ingrediënten voor 4 personen:
2 venkelknollen
1 ui
25 gram boter
1 el bloem
125 ml melk
½ liter water
1 groentebouillontablet
100 gram gerookte zalm
4 takjes dille
Bereiding:
Snijd de stelen en een klein stukje van de onderkant van de venkelknollen.
Halveer de knollen in de lengte en snijd ze in dunne plakken.
Snipper de ui, verhit de boter in een soeppan en fruit de ui ongeveer 3 minuten.
Voeg de venkel toe en bak dit 5 minuten mee.
De bloem toevoegen, 3minuten meebakken, schenk de melk en het water erbij.
Voeg het bouillontablet toe en laat dit alles ongeveer 10 minuten koken, tot de venkel zacht is.
Snijd ondertussen de zalm in reepjes, snijd de dille fijn.
Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer, breng op smaak met eventueel wat peper en zout.
Verdeel over 4 borden en garneer met de zalm en de dille.

Tip: Je kunt de soep een dag van te voren maken, bewaar afgedekt in de koelkast en voeg vlak voor het serveren de zalm en de dille toe.





Pakket 2022 week 15

Geroosterde bietjes uit de oven
Ingrediënten voor 4 personen:

  • Bosje gemende bieten
  • 2 bloedsinasappels
  • 70 gram geitenkaas
  • 2 teentjes knoflook
  • Rozemarijn
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze;

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de bieten en snijd ze in gelijkmatige partjes. Leg de bietjes in de ovenschaal en doe er wat olijfolie overheen. Breng de bietjes op smaak met wat peper en zout en wat gehakte rozemarijn. Hak de knoflook in grove stukken, en leg dit tussen de bietjes. Rooster de bieten in ongeveer 30 minuten gaar. Haal de bietjes uit de oven. Schil de bloedsinaasappel en snijd deze in plakjes. Leg de sinaasappel tussen de bietjes. Verkruimel tenslotte de geitenkaas over de geroosterde bietjes.


Gele wortel chips
ingrediënten voor 4 personen;

  • Wortels
  • Olijfolie
  • Zout


Bereidingswijze;
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de wortelen in dunne plakken. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie. Bestrooi ruim met zout. Bak 30/40 minuten in de oven.


EET SMAKELIJK





Pakket 2022 week 16

Tomatensoep

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 750 gram tomaten
  • 2 tl paprikapoeder
  • 15 gram basilicum
  • 750 ml groentebouillon


Bereidingswijze;

Snipper de knoflook en de ui fijn. Verhit de olie in een soeppan en Bak de ui en knoflook tot de ui er glazig uit ziet. Snijd de tomaten in kwarten en bak ze 5 minuten mee in de pan. Voeg de paprika poeder en de basilicum toe. Voeg nu ook de bouillon toe en laat dit 10 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout.



EET SMAKELIJK

Pakket 2022 week 17

Franse salade met krulandijvie, spek en champignons.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 krop krulandijvie
3 eieren
bakje champignons
dubbel pakje gerookte spekbobbeltjes
2 scheutjes rode wijnazijn
enkele takjes fijngehakte peterselie
enkele takjes fijngehakte dille
Voor de dressing:
2 el mosterd
2 el honing
sap van 3 citroenen
zacht kaasje
2 el koffiemelk
peper en zout
Bereiding:
Was de krulandijvie en snijd fijn.
Kook de eieren.
Maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en bak ze in een koekenpan in een klontje boter, met wat zout en peper.
Bak in een andere pan de spekjes krokant, voeg bij de champignons en blus af met de rode wijnazijn.
Doe alle ingrediënten voor de dressing ( behalve het kaasje) bij elkaar en vermeng het met elkaar in de blender.
Meng de fijngehakte kruiden erdoor, meng de krulsla met het in stukjes gesneden kaasje, de in stukjes gesneden ei, de dressing, en tot slot de spekjes en de champignons door elkaar.



Pakket 2022 week 18

Bleekselderij met kaas

Snijd de bleekselderij in blokjes en doe ze in een pan koud water. Het geheel aan de kook brengen en max. 5 minuten zachtjes laten koken.
De bleekselderij goed laten uitlekken.
Meng de zure room, de bleekselderij en de helft van de geraspte kaas door elkaar in een ovenvaste schaal.
Als laatste de rest van de kaas erover strooien.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak de schotel af in het midden van de oven, tot de kaas goudbruin is geworden. Op 200 graden voor ongeveer 10-15 minuten.

EET SMAKELIJK


pakket 2022 week 19

Chinese kool in de wok met gehakt

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 Chinese kool
  • 1 el olie
  • Ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el kerriepoeder
  • 100 gram spekblokjes
  • 400 gram gehakt
  • Peper en zout
  • 1 el sesamzaad

Bereidingswijze;

Pel de uien en knoflookteentjes en snipper ze fijn. Maak de Chinese kool schoon en snijd in fijne reepjes. Verhit de olijfolie in de wok en fruit hierin eventjes de uien en knoflook. Kruid met het kerriepoeder. Voeg de spekblokjes toe en bak mooi bruin. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de Chinese kool toe en roerbak ongeveer 5 minuten, of tot de kool beetgaar is. Breng het gerecht op smaak met peper en zout, en werk af met sesamzaadjes.



Pakket 2022 week 20

Gestoofde snijbonen met knoflook en tomaat

Ingrediënten voor 4 personen:
600 gram snijbonen
2-4 teentjes knoflook
1 ui, 1 tomaat
zonnebloemolie
1 bouillonblokje
½ theelepel gemalen piment
peper
1 eetlepel tomatenpuree

Bereiding:

Verwijder de puntjes van de bonen, en snijd ze daarna in stukjes.
Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd de tomaat in blokjes.
Zet een hapjespan op het vuur en bak de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur in 2 el olie.Zet het vuur iets hoger , schep de snijbonen erdoor met het bouillonblokje, piment en de peper.Bak 2 minuten mee, roer de tomatenpuree erdoor met de blokjes tomaat en bak nog 1 minuut.Zet het vuur iets lager, schenk er 50 ml water bij, roer door en laat 15-20 minuten stoven met het deksel op de pan.Roer af en toe om en schenker wat water bij als het dreigt droog te koken. Proef, breng eventueel op smaak en serveer bij nasi of bami.

Ook heerlijk bij een stukje gegrilde vis met aardappelpuree. Of schepje gestoofde bonen door de aardappelpuree, dan heb je een fijn stamppotje.





Pakket 2002 week 21

Kool met krokante aardappel:
Ingrediënten voor 4 personen;
1 gesnipperde ui
1 fijn gesneden teentje knoflook
Olijfolie
500 gram aardappelen, in dunne reepjes gesneden
800 gram gesneden witte kool
dragon, zout en peper.
Bereiding:
Fruit de ui en de knoflook licht in de olijfolie, voeg de aardappelreepjes toe en bak ze in circa 6 minuten goudbruin.
Voeg de kool toe en schud goed om.
Doe de dragon, peper en zout erbij zodra de kool zacht is.

EET SMAKELIJK!


Pakket 2022 week 22

Plaattaart met snijbiet en geitenkaas:
Ingrediënten voor 4 personen:
Bladerdeeg voor hartige taart
500 gram snijbiet
2 teentjes knoflook
1 rode ui
ruim 1 theelepel tijm
1 citroen
200 gram crème fraîche
2 el pesto
20 gram basilicum
150 gram geitenkaas
35 gram pijnboompitjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de knoflook en ui fijn.
Snijd de stengels van de snijbiet af, houd de blaadjes apart.
Bak de ui en knoflook glazig, voeg de tijm toe.
Snijd de bladeren van de snijbiet in reepjes en voeg de bladeren toe aan de pan, roer deze nog ongeveer 3 minuten mee tot de bladeren geslonken zijn, breng op smaak met peper en zout en het sap van de citroen.
Meng de crème fraîche met de pesto en besmeer de bodem van bladerdeeg.
Verdeel het snijbietmengsel over de taartbodem en verkruimel de geitenkaas er over, bak de taart volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan.
Serveer de snijbiet plaattaart met de basilicum en de pijnboompitten.


Pakket 2022 week 23

Maaltijdsalade met lauwwarme rode kool.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 rode kool
2 limoenen
1 el vloeibare honing
3 el olijfolie
1 el paprikapoeder/peper
95 gr. hazelnoten
100 gr. blanke rozijnen
150 gr. feta
40 gr. peterselie
Verwijder de buitenste bladeren, witte stronk, en witte kern van de rode kool. Snijd de rode kool in fijne reepjes, kook in water met evt. wat zout in 20 minuten gaar.
Boen ondertussen de limoenen schoon en rasp de groene schil van de helft van de limoenen, pers beide limoenen uit.
Meng het limoenrasp en -sap met de honing, olie, paprikapoeder en peper tot een dressing.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten 5 minuten op middelhoog vuur, laat afkoelen op een bord en hak ze grof.
Laat de rode kool goed uitlekken in een vergiet en meng met de dressing en de rozijnen.
Verkruimel de feta en snijd de peterselie fijn, bestrooi de salade met de hazelnoten, feta en peterselie.

EET SMAKELIJK!


Pakket 2022 week 24

Pompoenrisotto met spekjes en geitenkaas

Ingrediënten voor 4 personen:

600 gram pompoenblokjes

2 uien

200 gram spekdobbeltjes

300 gram risottorijst

3 blokjes kippenbouillon

200 ml droge witte wijn

150 gram geitenkaas

Parmezaanse kaas

100 gram pompoenpitten

6 takjes salie

2 tl nootmuskaat

peper en zout

6 el olijfolie



Bereiding:
1) Verwarm de oven voor op 200 °C.
2) Pak een ovenschaal en meng daarin de pompoenblokjes met 3 el olijfolie. Knip of snijd d e blaadjes van twee takjes van de salie en schep samen met de nootmuskaat en wat peper door de pompoen.
Zet de schaal45 minuten in de oven. Houdt het roosteren tijdens de oventijd in de gaten en schep de pompoen eventueel wat om en om.
3) Breng 750 ml water aan de kook en los de bouillonblokjes erin op.
4) Snijd ondertussen de uien en knoflook fijn.
Verwarm de overige olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur, bak daarin de uien tot ze glazig worden. Roer dan de knoflook erdoor en de risottorijstkorrels.
Bak deze een minuutje mee tot ze licht doorschijnend worden, blus dan af met de droge witte wijn.
5) Tijdens het maken van de risotto zet je een kleine koekenpan op het vuur met een klein beetje olijfolie, bak daarin de spekjes in zo’n 5 minuten uit. Rooster tegelijkertijd de pompoenpitten lichtbruin en knapperig.
Verkruimel de geitenkaas en knip het laatste takje salie fijn, rasp de Parmezaanse kaas grof.
Zodra de pompoen geroosterd is, de risotto gaar is en de spekjes uitgebakken zijn, schep je alles door elkaar samen met de geitenkaas en salie.
Proef en voeg eventueel naar smaak nog wat zout en peper toe.

EET SMAKELIJK!!!



Pakket 2022 week 25

Knolselderij Chinese kool ovenschotel
Ingrediënten voor 4 personen:
1 Chinese kool
1 knolselderij
2 uien
1 pakje gerookte spekjes
4 laurierblaadjes
stukje oude kaas, geraspt
200 gram aardappelen
1 “dubbel” blikje tomatenpuree
zout naar smaak.
Bereiding:
Maak de uien schoon en snijd ze in ringen, snijd de prei in ringen.
Schil de aardappelen, snijd de kool in dunne reepjes.
Schil de knolselderij, snijd deze in “frietjes.”
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de uien tot ze glazig zijn, voeg dan de spekjes toe, voeg de prei toe.
Doe de kool met de knolselderijfrietjes met een scheutje water in de wok en zet het op, plaats een deksel op de wok, zodat het gaat smoren.
Voeg als het al lekker pruttelt de laurierblaadjes, wat peper en de gebakken ui, prei en spekdobbeltjes toe, roer het even door.
Kook de aardappelen, maak er een aardappelpuree van, roer de tomatenpuree er door, voeg eventueel zout naar smaak toe.
Doe het groentemengsel in een ovenschaal, dek af met de aardappelpuree, bestrooi met wat geraspte kaas.
Zet de schotel ongeveer 30 minuten in de oven.

EET SMAKELIJK!


pakket 2022 week 26

Venkel met dille
ingrediënten voor 4 personen;

  • Knolvenkel
  • 2 citroenen
  • 4 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el dille

Bereidingswijze;

Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de venkel door de lengte in plakken. Breng een pan water aan de kook. Kook de plakken in 8 minuten. Giet af en verdeel de plakken over de ovenschaal. Pers 1 citroen uit, maak de andere citroen schoon en snijd hem in plakken. Leg de plakken citroen tussen de plakken kolvenkel. Meng de olie met de dille, knoflook en de citroensap. Besprenkel de plakken knolvenkel ermee. Berstooi met peper en zout. Bak in 20 minuten in de oven.


Pakket 2022 week 27

Pastinaaksoep met champignons
ingrediënten voor 4 personen;

  • 400 gr pastinaak
  • 1 ui
  • Olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 250 gram champignons
  • 1 tl dille
  • 125 gr crème fraîche

Bereidingswijze;

Schil de pastinaak en snijd in stukjes. Snipper de ui. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook 1 min. Voeg de pastinaak toe en bak 2 min. mee. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook pastinaak in 10 min. gaar. Snijd de champignons in kwarten. Verhit de olie in een koekenpan en bak de champignons 4 min. op middelhoog vuur. Doe de knoflook erbij. Roer ondertussen de dille door de crème fraîche. Breng op smaak met peper. Pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over de kommen. Verdeel de champignons erover en schep er wat crème fraîche op.

Pakket 2022 week 28

Tortellini met andijvie en walnoten

Ingrediënten voor 4 personen:
50 gram walnoten
4 eetlepels olie
4 teentjes knoflook
snufje chilipeper
400 gram gesneden andijvie
500 gram tortellini
50 gram geraspte parmezaanse kaas
20 gram pijnboompitten
Bereiding:
Rooster de walnoten in een droge, hete koekenpan, hak de noten grof, houd ze apart.
Verwarm de olie met de knoflook op een lage stand in een hapjespan totdat de knoflook zachtjes bruint, maar niet bruin wordt.
Voeg de chilipeper en andijvie toe en roerbak een paar minuten tot de groente slinkt.
Kook de tortellini, schep ze uit de pan en meng met de andijvie, besprenkel nog met wat olie en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel over de borden en bestrooi met de parmezaanse kaas, walnoten en pijnboompitten.

EET SMAKELIJK!




Pakket 2022 week 29

Gele worteltaart
Ingrediënten voor 4 personen:
430 gram gele wortel
1 el citroensap
75 gram boter op kamertemperatuur
80 gram suiker
1 tl kaneel
2 eieren
30 gram walnoten in stukjes
90 gram bloem
3 el sinaasappelsap
1 snufje zout
1 tl bakpoeder
Bereiding:
1) Maak de wortel schoon, rasp ze en voeg er citroensap aan toe.
2) Roer de boter zacht, doe de suiker erbij, klop dit tot een crème.
3) Doe de kaneel erbij en vervolgens één voor één de eieren.
4) Roer er dan de noten en wortelen doorheen.
5) Spatel tot slot de bloem, het sinaasappelsap, het zout en het bakpoeder erdoor.
Bekleed een bakvorm met bakpapier.
6) Bak de taart in een op 170° graden voorverwarmde oven in 55 tot 60 minuten gaar.
Laat de taart afkoelen en snijd hem in stukken.

EET SMAKELIJK!


Gegratineerde knolselderij
Ingrediënten voor 4 personen:
1,5 dl crème fraîche
1,5 dl groentebouillon
400 gram knolselderij, in plakken gesneden, +/- 0,5 cm
50 gram boter
60 gram geraspte Parmezaanse kaas.
Bereiding:
Meng van het vuur af, de crème fraîche, door de hete bouillon.
Leg een laagje knolselderijplakken in een beboterde ovenschaal.
Verdeel er flinterdunne stukjes boter en wat geraspte kaas over.
Maak op deze manier laagjes tot de schaal vol is, druk goed aan.
Giet het vocht erover, druk weer goed aan; het geheel moet net onder staan.
Bak in 40 à 60 minuten gaar en goudbruin in een voorverwarmde oven van 180°C.

EET SMAKELIJK!

pakket 2022 week 30

Volkorenpenne met spruitjes en ansjovis
Ingrediënten voor 4 personen:
800 gram spruitjes
4 teentjes knoflook
45 gram ansjovisfilets in olie
½ theelepel chili(vlokken)
400 gram volkorenpenne
1 citroen
8 gram selderij
Bereiding:
1) Maak de spruitjes schoon, snijd de knoflook en spruitjes in flinterdunne plakjes.
2) Verhit een wok of hapjespan op middelhoog vuur en laat de ansjovisfilets in olijfolie “smelten.”
Voeg de spruitjes toe en roerbak 6 minuten, voeg de knoflook en chili(vlokken) en bak
nog 2 minuten.
3) Kook intussen de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, maar
vang 1 kopje kookvocht op. Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.
Snijd de selderij fijn.
4) Schep de penne door de spruitjes, breng op smaak met 1 eetlepel citroenrasp
en 2 eetlepels citroensap, de selderij en de peper.
Voeg 3 eetlepels kookvocht toe, proef en breng verder eventueel op smaak met
extra citroensap, peper en zout.



















EET SMAKELIJK!