Aardappelen

Vroege aardappelen
Première
Begin Juni tot eind September

Late (bewaar) aardappelen
Bildstar
Nicola
Irene
Begin September tot begin Juni tot volgend teeltjaar

Aard

appelen.

Het aardappelseizoen start eind februari, begin maart.  De ”vroege” aardappelen, welke in juni worden gerooid, worden in bakjes in de kas gezet om voor te kiemen.
Hierna wordt de grond bewerkt en bemest zodat de aardappelplanten optimaal kunnen groeien. Eind maart beginnen we de aardappelen te poten. De laatste aardappelen gaan eind april de grond in. Rond de opkomst van de aardappelplant vindt er een onkruidbestrijding plaats. Begin juni gaan we de aardappelplanten aanaarden.

Dit houdt in dat er ruggen worden opgebouwd, zodat de laatste onkruidplantjes onder de grond worden gestopt en de aardappelen niet groen worden. Half juni worden de dagen langer en ook vochtiger hierdoor is er meer kans op de beruchte schimmelziekte phytophthora. Deze schimmel voorkomen wij door een uitgekiend computerprogramma te gebruiken zodat we op het juiste moment en met het juiste middel preventief de aardappelplanten kunnen spuiten. Maar dan is het belangrijkste moment van het jaar aangebroken.


Op de langste dag van het ja

ar (21 juni) begint de aardappeloogst. Dit gebeurt met een voorraadrooier.
Dit is een rooimachine die de aardappelen uit de grond rooit en op een rijtje legt. Hierna worden de aardappelen met de hand geraapt. Eind juli worden de aardappelen met de grote rooimachine gerooid. Deze verzamelt de aardappelen in een bunker op de rooimachine. Vervolgens worden de aardappelen met de kipper naar de boerderij vervoerd. 

In de schuur worden de aardappelen gesorteerd.  Alle groene aardappelen, meegekomen zand en eventuele beschadigde aardappelen worden met de hand verwijderd. Het rooiseizoen eindigt eind oktober, in november worden de laatste aardappelen gepoetst. U leest het goed: alle aardappelen die wij verkopen worden gepoetst zodat er weinig zand aan de aardappelen blijft hangen.

Vervolgens worden de aardappelen opgezakt. Op tijd voor het stamppotseizoen.
 Wat is er nou lekkerder dan stamppot boerenkool op een vorstdag?