Groente pakket 2022 week 1


Stamppot raapstelen.
Ingrediënten voor 4 personen:
400 gram raapstelen
1200 gram aardappelen
120 gram gedroogde tomaten
250 gram belegen kaas ( met walnoten)
paar druppels maggi
scheutje melk, klontje boter.
Bereiding:
Kook de aardappels gaar.
Snijd het onderste stukje van de raapstelen en snijd de stelen in stukken van ongeveer 3 cm.
Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan, pureer met een stamper fijn, voeg een klontje boter en een scheut melk toe en meng door elkaar.
Voeg dan de raapstelen toe en schep ze er doorheen.
Laat de stamppot een paar minuten op laad vuur doorwarmen zodat de raapstelen iets kunnen slinken.
Breng de stamppot op smaak met een paar druppels maggi.
Snijd de gedroogde tomaten in stukjes en de kaas in blokjes en schep als laatste door de raapstelenstamppot zodat ze een beetje kunnen smelten.


Groentepakket 2022 week 2

Tzatziki met Radijs

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 2 bosjes radijsjes
  • Paar takjes bieslook
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt  
  • 1 teen knoflook
  • Olijfolie

Bereidingswijze;
Snijd de radijzen in kwarten en leg ze in een schaal. Snijd de bieslook fijn maar houd wat over voor de garnering. Meng de yoghurt, knoflook en fijngesneden bieslook met de radijsjes. Breng op smaak met peper en zout. Druppel er wat olie overheen en garneer met bieslook. Dit recept is lekker voor bij gegrild vlees of geroosterde aardappel.



Radijsblad soep;
Ingrediënten voor 4 koppen soep;
blad van 2 bosjes radijs
een fijn gesneden ui
een fijngehakt teentje knoflook
een groentebouillonblokje
ongeveer 250 ml water
een in blokjes gesneden aardappel
scheutje olijfolie
peper en zout naar smaak

Bereiding;

Giet een scheutje olijfolie in een pan en bak daarin de ui en knoflook totdat ze glazig zijn.

Doe dan de aardappel erbij. Na 3 minuten kun je het radijsblad en het groentebouillonblokje toevoegen.

Schenk water erbij totdat alle ingrediënten net onder water staan.

Dit zal ongeveer 250 ml zijn.

Voeg naar smaak zout en peper toe, laat de soep zo’n20 minuten koken, totdat de aardappel zacht geworden is.

Pureer de soep glad met een staafmixer of blender.

Eet smakelijk!




Groente abonnement 2022 week 3

Meiknol partjes in Mosterd

ingrediënten voor 4 personen;

  • 6 meiknollen
  • 2 el mosterd
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl dragon
  • 2 tl witte wijnazijn
  • Peper en zout

Bereidingswijze;
Verhit de oven voor op 200 graden. Was de meiknolletjes voorzichtig met koud water en snijd het in partjes. Vermeng de mosterd, dragon, witte wijnazijn en olie met elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Wrijf de meiknol partje met het mosterdmengsel. Doe ze 20 minuten in de oven.

EETSMAKELIJK


Groentepakket 2022, week 4

Bietjessalade met appel
Ingrediënten voor 4 personen:
3 rauwe bietjes ( geschild)
2 appels ( geschild)
sap van ½ citroen
3 eetlepels olie
½ bosje fijngehakte munt
1 eetlepel geroosterde pompoenpitten

Bereiding:
Schaaf of snijd de bietjes in hele dunne reepjes.
Doe hetzelfde met de appels
Klop een dressing van het citroensap, de mosterd en de olie.
Breng op smaak met zout, peper en meng de dressing met de bietjes en de appel.
Meng de munt en pompoenpitten door de salade.


Pakket 2022 week 5

Tortilla’s met romige raapstelen

Ingrediënten voor 4 personen:

raapstelen

1 zakje kaassaus

150 gram geraspte kaas

zout, peper

4 wraptortilla’s

2 eetlepels sesamzaad

1 eetlepel margarine

Bereiding:

Breng in een pan 250 ml water aan de kook.

De raapstelen wassen en snijden.

Oven voorverwarmen op 225°C, lage wijde ovenschaal invetten.

Raapstelen met weinig water 2 à 3 minuten koken, intussen de kaassaus bereiden.

De raapstelen afgieten, de kaassaus en de helft van de geraspte kaas door de raapstelen mengen, op smaak brengen met zout en peper.

Tortilla’s vullen met raapstelen, oprollen en in de ovenschaal leggen, de rest van de geraspte kaas erover strooien, zo ook de sesamzaadjes.

Tortilla’s in het midden van de oven schuiven en in ca. 12 minuten goudbruin bakken.

Serveren met een frisse salade.


  • Zoete uientaart met ui.
    Ingrediënten voor 4 personen:
    75 gram bloem
    ½ theelepel koriander
    50 gram boter
    2 eieren
    2 uien
    Gemberpoeder naar smaak
    1 à 2 eetlepels sinaasappeljam
    Bereiding:
    Zeef de bloem boven een kom, koriander en wat zout toevoegen.
    Kneed de helft boter door de bloem tot er een kruimelig deeg ontstaat, eierdooier en eventueel wat water toevoegen en alles kneden tot er een stevige deegbal ontstaat, bal in folie verpakken en 30 minuten in koelkast laten rusten.
    Oven voorverwarmen op 200°C.
    De twee uien, elk in 6 ringen snijden.
    In een koekenpan de rest van de boter smelten en de uienringen 5 minuten fruiten, gemberpoeder en jam toevoegen en geheel nog 5 minuutjes zachtjes bakken.
    Uiringen met vocht over de bodem van een ingevette lage taartbodem verdelen, deeg uitrollen tot een ronde


Pakket 2022 week 6

Snijbiet uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 700 gram snijbiet
  • Olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • Zout
  • Peper
  • 2 handjes pijnboompitten

Bereidingswijze;
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
Was de snijbiet en maak goed droog.
Leg de snijbiet op de bakplaat. Besprenkel ruim met olijfolie. Snijd de knoflook fijn en verdeel over de snijbiet. Strooi de pijnboompitten en wat zout en peper erover en schuif de bakplaat in de oven. Bak ongeveer 10-12 minuten.


Recepten

Pakket 1;

Radijsblad soep

Ingrediënten; 4 koppen soep;

Blad van twee bosjes radijs
een fijngesneden u
ieen fijn gehakt teentje knoflook
groentebouillonblokje
ongeveer 250 ml water
een aardappel in blokjes gesneden
scheutje olijfolie
peper en zout naar smaak
Bereiding;
Giet een scheutje olijfolie in een pan en bak daar de ui en knoflook in tot het glazig wordt.
Doe de aardappel erbij.
Na 3 minuten kun je het radijsblad en het groentebouillonblokje toevoegen.
Schenk water erbij totdat alle ingrediënten net onder water staan.
Voeg naar smaak zout en peper toe, laat ongeveer 20 minuten koken, totdat de aardappel zacht geworden is.
Pureer de soep glad met behulp van een staafmixer.

Eet smakelijk.

Pakket 1





Pakket 2






Pakket 2

Raapstelen stamppot

Ingrediënten voor 4 personen;
400 gram raapstelen
1200 gram aardappelen
120 gram gedroogde tomaatjes
250 gram belegen kaas ( met walnoten)
paar druppels Maggi
scheutje melk
klontje boter

Bereiding;
Kook de aardappelen gaar. Snijd het onderste stukje van de raapstelen en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm.
Giet de aardappelen af en doe terug in de pan.
Pureer de aardappelen met een stamper fijn, voeg een klontje boter toe en een scheutje melk, meng door elkaar.
Voeg de raapstelen toe, schep door elkaar.
Laat de stamppot een paar minuten op laag vuur doorwarmen, zodat de raapstelen iets kunnen slinken. Breng de stamppot op smaak met een paar druppels maggi.
Snijd de gedroogde tomaatjes in stukjes en de kaas in blokjes en schep als laatste door de raapstelen stamppot zodat deze een beetje kunnen smelten.

Eet smakelijk.