Pakket 1

Radijsblad soep;
Ingrediënten voor 4 koppen soep;
blad van 2 bosjes radijs
een fijn gesneden ui
een fijngehakt teentje knoflook
een groentebouillonblokje
ongeveer 250 ml water
een in blokjes gesneden aardappel
scheutje olijfolie
peper en zout naar smaak

Bereiding;

Giet een scheutje olijfolie in een pan en bak daarin de ui en knoflook totdat ze glazig zijn.

Doe dan de aardappel erbij. Na 3 minuten kun je het radijsblad en het groentebouillonblokje toevoegen.

Schenk water erbij totdat alle ingrediënten net onder water staan.

Dit zal ongeveer 250 ml zijn.

Voeg naar smaak zout en peper toe, laat de soep zo’n20 minuten koken, totdat de aardappel zacht geworden is.

Pureer de soep glad met een staafmixer of blender.

Eet smakelijk!

Pakket 2

Raapstelen stamppot
Ingrediënten voor 4 personen;
400 gram raapstelen
1200 gram aardappelen
120 gram gedroogde tomaatjes
250 gram belegen kaas ( met walnoten)
paar druppels Maggi
scheutje melk
klontje boter

Bereiding;
Kook de aardappelen gaar. Snijd het onderste stukje van de raapstelen en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm.
Giet de aardappelen af en doe terug in de pan.
Pureer de aardappelen met een stamper fijn, voeg een klontje boter toe en een scheutje melk, meng door elkaar.
Voeg de raapstelen toe, schep door elkaar.
Laat de stamppot een paar minuten op laag vuur doorwarmen, zodat de raapstelen iets kunnen slinken. Breng de stamppot op smaak met een paar druppels maggi.
Snijd de gedroogde tomaatjes in stukjes en de kaas in blokjes en schep als laatste door de raapstelen stamppot zodat deze een beetje kunnen smelten.

Eet smakelijk.




Pakket 3

Andijvietaart
ingrediënten voor 4 personen;
6 plakjes roomboter bladerdeeg
1 ui
85 gram gezouten cashewnoten
2 el milde olijfolie
700 gram gesneden andijvie
4 eieren
125 gram crème fraîche
150 gram geraspte kaas

Bereiding;
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de deegplakjes ontdooien. Snipper de ui en hak de cashewnoten grof. Leg de deegplakjes op een bakplaat met daar overheen bakpapier. Laat de randen overlappen en druk ze aan. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de andijvie toe. Laat al omscheppend de andijvie slinken, en laat het vocht verdampen. schep de cashewnoten erdoor en breng op smaak met peper en zout. Klop de eieren met de crème fraîche, de helft van de kaas en peper en zout. Schep de andijvie op het deeg. Laat 3 cm van de randen vrij. Vouw het deeg terug tot de andijvie. Schenk het eikaasmengsel erover. Bestrooi met de rest van de kaas. Bak in het midden van de oven in ca 30 min goudbruin en gaar.
Eet smakelijk!

Pakket 4

Spinazie
Ingrediënten voor 4 personen:
1 teen knoflook
3 sjalotten
3 el milde olijfolie
600 g spinazie
25 g ui-knoflook croutons (zakje)

Bereiding
Snipper de knoflook en sjalotjes fijn. Fruit de knoflook en sjalot in de olie in een wok.
Voeg de spinazie in gedeeltes toe en laat slinken.
Laat de spinazie in een zeef uitlekken en druk met de bolle kant van een lepel het overtollige vocht eruit.
Serveer de spinazie met de croutons.


Pakket 5

Gegrilde koolrabi met dressing

Ingrediënten voor 4 personen;
1 limoen
4 kleine koolrabi’s
4 eetlepels olijfolie
½ teentje uitgeperst knoflook
1 eetlepel kappertjes
15 gr dille

Bereiding;
Limoen schoonboenen, groene schil raspen en vrucht uitpersen.
Koolrabi’s dun schillen en in een pan met ruim water, wat zout en 2 eetlepels limoensap in ca. 15 minuten beetgaar koken.
Koolrabi iets laten afkoelen, halveren en in plakjes snijden.
Plakjes bedruppelen met 2 eetlepels olie.
In kom dressing kloppen van 2 eetlepels olie, limoenrasp, 1 eetlepel limoensap en knoflook.
Kappertjes en dille erdoor roeren, dressing op smaak brengen met zout en peper.

Grillpan verhitten.
Koolrabi in 3-4 porties op hoog vuur aan beide kanten roosteren.
Geroosterde porties in warme oven of op warme schaal onder aluminiumfolie warmhouden.
Dressing erdoor roeren en over koolrabi schenken.
Lekker bij gebakken vis of kip.


Grootmoeders snijbiet

Ingrediënten voor 4 personen;
1 bos snijbiet
25 gr boter
1 lp olijfolie
1 lp suiker
1 lp fijngesneden rozemarijn
60 gr rozijnen
2 lp pijnboompitten
zout en peper na smaak


Bereidingswijze;
Verwijder de stelen van de snijbiet, plus het dikke deel van de nerf.
Snijd de bladeren klein.
Verhit in een grote koekenpan de boter met de olie tot het vet zeer heet is.
Voeg de suiker toe en laat deze in ca 1 min licht karameliseren.
Voeg dan meteen de snijbiet en rozemarijn toe en schep deze om.
Bak de snijbiet ca 1-2 min onder voortdurend omscheppen, zodat hij slinkt tot de helft van zijn volume.
Schep de rozijnen erdoor.
Schep dan de pijnboompitten erdoor.
Bak nog 1-2 min op een hoog vuur om het teveel aan vocht te laten verdampen.
Strooi zout en peper over de snijbiet, schep hem in een voorverwarmde schaal en serveer hem direct





Pakket 6

Salade met raapstelen
Ingrediënten:

2 eieren
2 bosjes raapstelen van ongeveer 200 gram
2 eetlepels amandelschaafsel
peterselie
bieslook
6 eetlepels balsamico – olijfoliedressing
zout
peper

De bereiding:

Kook de eieren hard, intussen raapstelen snijden en wassen en dan in een vergiet goed laten uitlekken.
Amandelen in een droge koekenpan goudbruin roosteren.
Peterselie en bieslook fijn knippen.
Eieren onder koud water laten schrikken, pellen en fijn snijden.
Raapstelen fijn snijden.
Erdoor scheppen: dressing, bieslook en peterselie.
Op smaak brengen met zout en peper.
Salade over vier borden verdelen en de ei en amandelen erover strooien.


Spitskoolstamppot met appel, rozijnen en gebakken spekjes.

Ingrediënten voor 4 personen;
750 gram aardappelen
1 spitskool
1 ui
2 appels
2 handjes rozijnen
150 gramspekreepjes
scheutje melk
klontje boter
peper en zout

Bereiding;
Doe de rozijnen in een kommetje water dat net van de kook is en laat dit 5 minuten staan.
Laat de rozijnen uitlekken en bewaar voor later.
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken.
Schil de appel, snijd in vieren en verwijder het klokhuis.
Snijd de rest van de appel in blokjes en kook deze samen met de aardappel in een ruime pan in 20 minuten gaar.
Giet af, laat de aardappelen van het vuur af uitstomen.
Terwijl de aardappelen staan te koken, verwarm je vast een wok op laag vuur.
Snijd intussen de spitskool in vier parten en snijd de harde kern eruit, snijd de vier stukken spitskool in reepjes.
Pel de ui, snijd in vieren, snijd vervolgens in kleine stukjes
Doe de spekjes en de stukjes ui in de hete wok en roerbak tot de spekjes krokant zijn, je hoeft geen olie toe te voegen, omdat de spekjes vet genoeg zijn.
Voeg nu beetje bij beetje de spitskool toe totdat deze begint te slinken.
De roergebakken spitskool mag nog een beetje knapperig zijn.
Kruid eventueel nog met wat peper.
Stamp de aardappelen samen met een klontje beter, een scheutje melk en wat peper en zout tot een mooie puree.
Roer de rozijnen, de spekjes, de ui en de spitskool er doorheen en verwarm alles nog kort op laag vuur.


Pakket 7

Soep van bosui
Ingrediënten voor 4 personen;
12 bosuien
2 kleine uien
2 teentjes knoflook
1 liter bouillon
250 gram aardappelen
70 ml ongeklopte slagroom of kookroom
1 tl nootmuskaat
zout en peper

Bereiding;
Snijd het witte gedeelte van de bosui in ringen, snijd ook de helft van het groene gedeelte in ringen, de andere helft bewaar je ter garnering.
Snipper de uitjes en de knoflook.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak alles kort aan.
Voeg daarna de bouillon toe en laat het geheel lekker 15 minuten pruttelen.
Na ongeveer 15 minuten pureer je de soep.
Let op; op de bodem wil nog wel eens een aardappelblokje ongepureerd achterblijven.
Voeg de room toe en de nootmuskaat, maak het geheel af met een snufje zout en peper naar smaak.
Breng even opnieuw aan de kook en serveer de soep met de ringetjes groene bosui, die je eerder apart gelegd hebt.

EET SMAKELIJK


Pakket 8

Krulandijvie met ananas en kip
Ingrediënten voor 4 personen;
300 gr. krulandijvie
4 schijven ananas
4 eetlepels zure room
4 eetlepels ananassap
worcestersaus
zout en peper
250 gr. kipfilet
3 theelepels gemberpoeder
50 gram boter

Bereiding;
Krulandijvie snijden, wassen en drogen.
Snijd de schijven ananas in stukjes.
Roer in een kommetje een sausje van zure room, ananassap, worcestersaus, zout en peper.
De krulandijvie op 4 borden verdelen, de ananas erop leggen.
Kipfilet inwrijven met zout, peper en gemberpoeder. Boter verhitten in een koekenpan en de kipfilet goudbruin en gaar bakken.
Snijd hem daarna in dunne plakken, rangschikken over de sla en de dressing erover sprenkelen.

EET SMAKELIJK!!!


Pakket 9

Ketjapkip met rabarber
Ingrediënten voor 4 personen;
1 kg kippenbout
6 el ketjap manis
6 el vloeibare honing
6 el zonnebloemolie
330 gr rabarber
300 gr rijst

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Dep de kip droog met keukenpapier.
Meng de ketjap met 2/3 van de honing en de helft van de olie, bestrijk de kip ermee en bestrooi met zout en peper.
Leg de kip met de vel kant naar onderen in de ovenschaal.
Bak in ca. 20 minuten in het midden van de oven.
Snij de rabarber in stukken van ongeveer 4 cm en meng met de rest van de honing.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Neem de kip uit de oven, keer de kip om en schep de rabarber erbij.
Zet nog 25 minuten in de oven.
Schep niet meer om, dan blijft de rabarber heel.

Serveertip;
Snijd een paksoi in repen, verhit de rest van de olie in een wok en roerbak de paksoi in ca. 4 minuten en voeg peper en zout toe.
Serveer de kip en rabarber met de rijst en paksoi.

EET SMAKELIJK


Pakket 10

Rode koolsalade met sinaasappel
Ingrediënten voor 4 personen:
200 ml warm water
50 gram rozijnen
3 uitjes
3 el rode wijnazijn
2 handsinaasappels
600 gram gesneden rode kool
1 el suiker
½ el verse tijm ( alleen de blaadjes)
75 ml olijfolie
Bereiding:
Giet het warme water in een kom en laat de rozijnen 5 minuten wellen.
Snijd ondertussen de uitjes in ringen.
Doe met de rode wijnazijn in een schaal en laat 5 minuten marineren.
Rasp de oranje schil van de schoongeboende sinaasappels, snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de sinaasappels.
Snijd de partjes los van de vliezen, zodat je het vruchtvlees er makkelijk met je mes er tussenuit kunt halen.
Snijd het vruchtvlees in stukjes.
Doe de gesneden rode kool in een vergiet en schenk er kokend water over tot het net onderstaat.
Schep om en laat hierna goed uitlekken.
Laat ook de rozijnen goed uitlekken.
Schep de rode kool om met de rozijnen, uitjes het sinaasappelrasp en -vruchtvlees, de suiker, de tijmblaadjes, en de olijfolie.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Laat minimaal 30 minuten staan voor het serveren.

Pakket 11

Gebakken prei met appel


Ingrediënten voor 4 personen:
25 gram roomboter
1 teen knoflook
600 gram gesneden prei
100 gram fijngesneden hamreepjes
1 el mosterd250 ml kookroom
1 appel
Bereiding:
Snijd de knoflook fijn. Verhit de boter in een hapjespan en bak de knoflook 1 minuut.
Voeg de prei toe en bak op hoog vuur 3 minuten mee. Schep regelmatig om.
Voeg de room, ham en mosterd toe en verwarm nog 2 minuten.
Breng op smaak met peper en evt. zout.
Snijd ondertussen de appel in parten en verwijder het klokhuis.
Snijd de parten in erg dunne plakjes, schep de appel door de prei.

Combinatietip; erg lekker met aardappelpuree en een slavink.

EET SMAKELIJK!!!




Pakket 12

Zoetzure rauwkostsalade
Ingrediënten voor 4 personen:
400 gram geschrapte worteltjes
2 komkommers
4 el sesamzaadjes
200 ml ( witte wijn) azijn
8 el honing

Bereiding:
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de sesamzaadjes zonder olie in een paar minuten goudbruin.
Schud de voortdurend om, zodat de zaadjes niet aanbranden.
Doe de zaadjes in een kom als ze klaar zijn en laat ze afkoelen.
Snijd ondertussen de wortel en de komkommer in dunne reepjes (julienne).
Meng de honing met de (wijn)azijn.
Voeg de groenten toe aan het azijnmengsel.
Dek af en zet tenminste 1 uur in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Giet vervolgens overtollig vocht af en bestrooi de rauwkost met de geroosterde sesamzaadjes.

EET SMAKELIJK!

Recepten

Pakket 1;

Radijsblad soep

Ingrediënten; 4 koppen soep;

Blad van twee bosjes radijs
een fijngesneden u
ieen fijn gehakt teentje knoflook
groentebouillonblokje
ongeveer 250 ml water
een aardappel in blokjes gesneden
scheutje olijfolie
peper en zout naar smaak
Bereiding;
Giet een scheutje olijfolie in een pan en bak daar de ui en knoflook in tot het glazig wordt.
Doe de aardappel erbij.
Na 3 minuten kun je het radijsblad en het groentebouillonblokje toevoegen.
Schenk water erbij totdat alle ingrediënten net onder water staan.
Voeg naar smaak zout en peper toe, laat ongeveer 20 minuten koken, totdat de aardappel zacht geworden is.
Pureer de soep glad met behulp van een staafmixer.

Eet smakelijk.

Pakket 1





Pakket 2






Pakket 2

Raapstelen stamppot

Ingrediënten voor 4 personen;
400 gram raapstelen
1200 gram aardappelen
120 gram gedroogde tomaatjes
250 gram belegen kaas ( met walnoten)
paar druppels Maggi
scheutje melk
klontje boter

Bereiding;
Kook de aardappelen gaar. Snijd het onderste stukje van de raapstelen en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm.
Giet de aardappelen af en doe terug in de pan.
Pureer de aardappelen met een stamper fijn, voeg een klontje boter toe en een scheutje melk, meng door elkaar.
Voeg de raapstelen toe, schep door elkaar.
Laat de stamppot een paar minuten op laag vuur doorwarmen, zodat de raapstelen iets kunnen slinken. Breng de stamppot op smaak met een paar druppels maggi.
Snijd de gedroogde tomaatjes in stukjes en de kaas in blokjes en schep als laatste door de raapstelen stamppot zodat deze een beetje kunnen smelten.

Eet smakelijk.