Groente abonnement 2022 week 1

Stamppot raapstelen.
Ingrediënten voor 4 personen:
400 gram raapstelen
1200 gram aardappelen
120 gram gedroogde tomaten
250 gram belegen kaas ( met walnoten)
paar druppels maggi
scheutje melk, klontje boter.
Bereiding:
Kook de aardappels gaar.
Snijd het onderste stukje van de raapstelen en snijd de stelen in stukken van ongeveer 3 cm.
Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan, pureer met een stamper fijn, voeg een klontje boter en een scheut melk toe en meng door elkaar.
Voeg dan de raapstelen toe en schep ze er doorheen.
Laat de stamppot een paar minuten op laad vuur doorwarmen zodat de raapstelen iets kunnen slinken.
Breng de stamppot op smaak met een paar druppels maggi.
Snijd de gedroogde tomaten in stukjes en de kaas in blokjes en schep als laatste door de raapstelenstamppot zodat ze een beetje kunnen smelten.



Groente abonnement 2022 week 2

Tzatziki met Radijs

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 2 bosjes radijsjes
  • Paar takjes bieslook
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt  
  • 1 teen knoflook
  • Olijfolie

Bereidingswijze;
Snijd de radijzen in kwarten en leg ze in een schaal. Snijd de bieslook fijn maar houd wat over voor de garnering. Meng de yoghurt, knoflook en fijngesneden bieslook met de radijsjes. Breng op smaak met peper en zout. Druppel er wat olie overheen en garneer met bieslook. Dit recept is lekker voor bij gegrild vlees of geroosterde aardappel.



Radijsblad soep;
Ingrediënten voor 4 koppen soep;
blad van 2 bosjes radijs
een fijn gesneden ui
een fijngehakt teentje knoflook
een groentebouillonblokje
ongeveer 250 ml water
een in blokjes gesneden aardappel
scheutje olijfolie
peper en zout naar smaak

Bereiding;

Giet een scheutje olijfolie in een pan en bak daarin de ui en knoflook totdat ze glazig zijn.

Doe dan de aardappel erbij. Na 3 minuten kun je het radijsblad en het groentebouillonblokje toevoegen.

Schenk water erbij totdat alle ingrediënten net onder water staan.

Dit zal ongeveer 250 ml zijn.

Voeg naar smaak zout en peper toe, laat de soep zo’n20 minuten koken, totdat de aardappel zacht geworden is.

Pureer de soep glad met een staafmixer of blender.

Eet smakelijk!







Groente abonnement 2022 week 3

Meiknol partjes in Mosterd

ingrediënten voor 4 personen;

  • 6 meiknollen
  • 2 el mosterd
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl dragon
  • 2 tl witte wijnazijn
  • Peper en zout

Bereidingswijze;
Verhit de oven voor op 200 graden. Was de meiknolletjes voorzichtig met koud water en snijd het in partjes. Vermeng de mosterd, dragon, witte wijnazijn en olie met elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Wrijf de meiknol partje met het mosterdmengsel. Doe ze 20 minuten in de oven.

EETSMAKELIJK


Groente abonnement 2022, week 4

Bietjessalade met appel
Ingrediënten voor 4 personen:
3 rauwe bietjes ( geschild)
2 appels ( geschild)
sap van ½ citroen
3 eetlepels olie
½ bosje fijngehakte munt
1 eetlepel geroosterde pompoenpitten

Bereiding:
Schaaf of snijd de bietjes in hele dunne reepjes.
Doe hetzelfde met de appels
Klop een dressing van het citroensap, de mosterd en de olie.
Breng op smaak met zout, peper en meng de dressing met de bietjes en de appel.
Meng de munt en pompoenpitten door de salade.



Groente abonnement 2022 week 5

Tortilla’s met romige raapstelen

Ingrediënten voor 4 personen:

raapstelen

1 zakje kaassaus

150 gram geraspte kaas

zout, peper

4 wraptortilla’s

2 eetlepels sesamzaad

1 eetlepel margarine

Bereiding:

Breng in een pan 250 ml water aan de kook.

De raapstelen wassen en snijden.

Oven voorverwarmen op 225°C, lage wijde ovenschaal invetten.

Raapstelen met weinig water 2 à 3 minuten koken, intussen de kaassaus bereiden.

De raapstelen afgieten, de kaassaus en de helft van de geraspte kaas door de raapstelen mengen, op smaak brengen met zout en peper.

Tortilla’s vullen met raapstelen, oprollen en in de ovenschaal leggen, de rest van de geraspte kaas erover strooien, zo ook de sesamzaadjes.

Tortilla’s in het midden van de oven schuiven en in ca. 12 minuten goudbruin bakken.

Serveren met een frisse salade.




  • Zoete uientaart met ui.
    Ingrediënten voor 4 personen:
    75 gram bloem
    ½ theelepel koriander
    50 gram boter
    2 eieren
    2 uien
    Gemberpoeder naar smaak
    1 à 2 eetlepels sinaasappeljam
    Bereiding:
    Zeef de bloem boven een kom, koriander en wat zout toevoegen.
    Kneed de helft boter door de bloem tot er een kruimelig deeg ontstaat, eierdooier en eventueel wat water toevoegen en alles kneden tot er een stevige deegbal ontstaat, bal in folie verpakken en 30 minuten in koelkast laten rusten.
    Oven voorverwarmen op 200°C.
    De twee uien, elk in 6 ringen snijden.
    In een koekenpan de rest van de boter smelten en de uienringen 5 minuten fruiten, gemberpoeder en jam toevoegen en geheel nog 5 minuutjes zachtjes bakken.
    Uiringen met vocht over de bodem van een ingevette lage taartbodem verdelen, deeg uitrollen tot een ronde


Groente abonnement 2022 week 6

Snijbiet uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 700 gram snijbiet
  • Olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • Zout
  • Peper
  • 2 handjes pijnboompitten


Bereidingswijze;
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
Was de snijbiet en maak goed droog.
Leg de snijbiet op de bakplaat. Besprenkel ruim met olijfolie. Snijd de knoflook fijn en verdeel over de snijbiet. Strooi de pijnboompitten en wat zout en peper erover en schuif de bakplaat in de oven. Bak ongeveer 10-12 minuten.


Groentepakket 2022 week 7

Andijviesoep met appel
Ingrediënten voor 4 personen:
250 gram gesneden krulandijvie
1 gesnipperde ui
2 tenen gehakte knoflook
1 zoet/zure gesneden appel
750 ml groentebouillon
1 el kerriepoeder
4 el geraspte oude kaas
peper, zout en olijfolie

Bereiding:

Verhit een scheut olijfolie in een soeppan.

Voeg ui, knoflook, en kerriepoeder en de appel toe en smoor 5 minuten op laag vuur.

Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.

Voeg dan de andijvie toe en laat drie minuten meekoken.

Laat de soep iets afkoelen en pureer met een staafmixer glad.

Breng op smaak met zout en peper.

Leg de eetlepel met kaas op de kommen.

Lekker met een geroosterd broodje met boter.





Groente abonnement 2022 week 8

Rodekool steak met blauwe met truffel

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 1 rode kool
  • 1 citroen
  • 4 el olijfolie
  • 2 el honing
  • 50 gram pistachenoten
  • 50 gram blauwaderkaas
  • 3 el truffelmayonaise
  • 2 el water
  • 2 el wijnazijn

Bereidingswijze;

Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Snijd de kool van boven naar beneden in plakken van 1 cm. Laat de steel eraan zitten, zodat de kool niet uit elkaar valt. Pers de citroen en klop samen met de olijfolie en honing tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout. Leg de koolsteaks op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de dressing. Rooster in het midden van de oven in 30 min. gaar.

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 min. Schep uit de pan op een bord, laat afkoelen en hak fijn. Verkruimel de blauwe kaas boven een hoge beker en voeg de truffelmayonaise en het water toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Neem de bakplaat uit de oven en laat 5 min. afkoelen. Schenk de blauwe kaas-truffeldressing en de wijnazijn er in streepjes overheen. Bestrooi met de pistachenootjes. Serveer direct. Lekker met geroosterde zoete aardappel en salade van veldsla.

EETSMAKELIJK




Groente abonnement 2022 week 9

Rode spitskool met rode ui, pijnboompitjes en zilvervliesrijst

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 1 rode spitskool
  • 1 rode ui
  • 100 gram ongezouten noten
  • 2 el rozijnen
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 1 tl curry
  • 1 tl cajunkruiden
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1 tl olijfolie

Bereidingswijze;
Halveer de spitskool en verwijder de harde kern. Snijd de spitskool in smalle reepjes. Pel de ui, halveer hem en snijd hem in ringen. Kook de zilvervliesrijst volgens aanwijzing op de verpakking. Hierna afgieten en tot gebruik laten stomen in de eigen pan .Verwarm de olie op laag vuur in de wok. Voeg de gesneden rode ui en de paarse spitskool toe en roerbak op een hoog vuur tot het glazig ziet. Rooster ondertussen in een aparte koekenpan de noten op laag vuur. Voeg de rozijnen, azijn en kruiden door het groentemengsel en roer dit nog 3 minuten op de warmtebron door. Verdeel de zilvervliesrijst over de borden en schep de gewokte spitskool erover. Bestrooi met fijngehakte noten.


Groente abonnement 2022 week 10

Gegrilde bloemkool

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 1 bloemkool
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 4 eetlepels geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze;

Kook de bloemkoolroosjes 3 minuten in ruim kokend water. Rijg ze vervolgens aan de satéstokjes. Besmeer met olijfolie. Klop het citroensap met 6 eetlepels olijfolie en peper en zout door elkaar. Gril de bloemkoolspiesjes in 3-5 minuten lichtbruin. Leg de spiesjes op een schaal, schenk de citroendressing erover en bestrooi ze met paprikapoeder en sesamzaadjes.


Groente pakket 2022 week 11

Risotto met knolvenkel

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 2 tenen knoflook
  • 20 gram peterselie
  • Knolvenkel
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Risottorijst
  • (100 ml witte wijn)
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 citroen
  • 250 gram ricotta

Bereidingswijze;

Snijd de knoflook en peterselie fijn. Snijd de venkelknollen in dunne plakken. Rasp de kaas. Verhit 2 el olie in een pan. Fruit hierin de helft van de knoflook ½ min. Voeg de rijst toe en bak 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot die is opgenomen. Voeg weer een scheut bouillon toe en ga zo door tot de rijst gaar is. Dit duurt ca. 20 min. Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan en bak de venkel met de rest van de knoflook op middelhoog vuur 15 min. Boen ondertussen de citroen goed schoon en rasp de gele schil eraf. Neem de pan van het vuur. Meng de venkel, Parmezaanse kaas en de helft van de ricotta erdoor. Pers de citroen uit. Breng de risotto op smaak met de rasp en het sap van de citroen. Meng de peterselie erdoor en breng op smaak met peper. Schep de rest van de ricotta erover.

Groente abonnement week 12

Gegrilde aubergine met geitenkaas en kruiden

Ingrediënten voor 4 personen;

  • 1 aubergine
  • 100 gram geitenkaas
  • 1 teentje knoflook (fijngesneden)
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout


Bereidingswijze;

Snijd de aubergine in schijfjes van ongeveer een halve cm. Meng de olijfolie in een kommetje met de kruiden en een beetje zout. Voeg de knoflook ook toe aan de olijfolie. Verhit een pan. Leg de plakjes aubergine erop en kwast dan de bovenkant in met de gekruide olijfolie. Beweeg de plakjes niet, zodat die mooi grilt. Als de aubergine bijna gaar is, 1 keer omdraaien en ook die kant even grillen. Niet te lang, want dan verbranden de kruiden. Leg ze op een schaaltje en verkruimel de geitenkaas erover. Bestrooi royaal met versgemalen peper.


Groente abonnement 2022 week 13

Ham-preisalade
Ingrediënten voor 4 personen:
100 gram hamblokjes
1 prei
1 ei
2 el mayonaise
1 el zilveruitjes
1 tl mosterd
bieslook
Bereiding:
Snijd de prei door de lengte, en snijd de twee halve preien nogmaals door de lengte.
Snijd de vier delen in kleine stukjes.
Kook water en schenk het kokende water over de prei, zet 10 minuten weg.
Kook ondertussen het ei, hak 1 flinke eetlepel zilveruitjes fijn.
Giet na 10 minuten de prei af door een zeef en spoel af met koud water, laat uitlekken en voeg samen met de hamblokjes en zilverui in een kom.
Snij de ei in grove stukken, meng alles door elkaar met 2 el mayonaise en 1 tl mosterd.
Voeg tot slot wat bieslook toe.


Snijbietsalade met balsamicodressing.
Ingrediënten voor 4 personen:
500 gram snijbiet
tomaatjes
komkommer
pecannoten
60 gram parmezaanse kaas
3 el olijfolie
2 el balsamico azijn
2 tl mosterd
1 tl honing
peper
Bereiding:
Snijd de snijbiet in stukjes, was in een vergiet.
Zet apart en laat uitlekken.
Snijd de komkommer en tomaatjes in stukjes, snijd de kaas in kleine stukjes.
Meng in een kom de olijfolie, de azijn, mosterd, honing en de peper.
Roer goed door elkaar.
Doe de snijbiet in een schaal en voeg de komkommer, tomaatjes, pecannoten en kaas toe.

EET SMAKELIJK!!!




Groentepakket 2022 week 14


Salsa van tomaat
Ingrediënten voor 4 personen:
1 limoen
4 sjalotten/uitjes
1 teen knoflook
8 trostomaten
4 el verse koriander
3 el olijfolie
chilipeper en evt. wat zout
Bereiding:
Boen de schil van de limoen, rasp de schil en pers de limoen uit.
Snijd de sjalot fijn en pers de knoflook.
Meng in een kommetje het limoensap en de geraspte limoenschil.
Roer de sjalot en knoflook erdoor.
Halveer de tomaten en schep de zaadjes eruit.
Snijd de tomaat in kleine blokjes.
Snijd de koriander fijn, roer de olie door de sjalotten.
Schep de tomaat en de koriander erdoor en breng op smaak met de chilipeper en evt. wat zout.






Venkelsoep met gerookte zalm

Ingrediënten voor 4 personen:
2 venkelknollen
1 ui
25 gram boter
1 el bloem
125 ml melk
½ liter water
1 groentebouillontablet
100 gram gerookte zalm
4 takjes dille
Bereiding:
Snijd de stelen en een klein stukje van de onderkant van de venkelknollen.
Halveer de knollen in de lengte en snijd ze in dunne plakken.
Snipper de ui, verhit de boter in een soeppan en fruit de ui ongeveer 3 minuten.
Voeg de venkel toe en bak dit 5 minuten mee.
De bloem toevoegen, 3minuten meebakken, schenk de melk en het water erbij.
Voeg het bouillontablet toe en laat dit alles ongeveer 10 minuten koken, tot de venkel zacht is.
Snijd ondertussen de zalm in reepjes, snijd de dille fijn.
Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer, breng op smaak met eventueel wat peper en zout.
Verdeel over 4 borden en garneer met de zalm en de dille.

Tip: Je kunt de soep een dag van te voren maken, bewaar afgedekt in de koelkast en voeg vlak voor het serveren de zalm en de dille toe.





Abonnement 2022 week 15

Geroosterde bietjes uit de oven
Ingrediënten voor 4 personen:

  • Bosje gemende bieten
  • 2 bloedsinasappels
  • 70 gram geitenkaas
  • 2 teentjes knoflook
  • Rozemarijn
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze;

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de bieten en snijd ze in gelijkmatige partjes. Leg de bietjes in de ovenschaal en doe er wat olijfolie overheen. Breng de bietjes op smaak met wat peper en zout en wat gehakte rozemarijn. Hak de knoflook in grove stukken, en leg dit tussen de bietjes. Rooster de bieten in ongeveer 30 minuten gaar. Haal de bietjes uit de oven. Schil de bloedsinaasappel en snijd deze in plakjes. Leg de sinaasappel tussen de bietjes. Verkruimel tenslotte de geitenkaas over de geroosterde bietjes.


Gele wortel chips
ingrediënten voor 4 personen;

  • Wortels
  • Olijfolie
  • Zout

Bereidingswijze;
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de wortelen in dunne plakken. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie. Bestrooi ruim met zout. Bak 30/40 minuten in de oven.

EET SMAKELIJK

Groente Abonnement Pakket 16

Tomatensoep

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 750 gram tomaten
  • 2 tl paprikapoeder
  • 15 gram basilicum
  • 750 ml groentebouillon


Bereidingswijze;

Snipper de knoflook en de ui fijn. Verhit de olie in een soeppan en Bak de ui en knoflook tot de ui er glazig uit ziet. Snijd de tomaten in kwarten en bak ze 5 minuten mee in de pan. Voeg de paprika poeder en de basilicum toe. Voeg nu ook de bouillon toe en laat dit 10 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout.



EET SMAKELIJK

Recepten

Pakket 1;

Radijsblad soep

Ingrediënten; 4 koppen soep;

Blad van twee bosjes radijs
een fijngesneden u
ieen fijn gehakt teentje knoflook
groentebouillonblokje
ongeveer 250 ml water
een aardappel in blokjes gesneden
scheutje olijfolie
peper en zout naar smaak
Bereiding;
Giet een scheutje olijfolie in een pan en bak daar de ui en knoflook in tot het glazig wordt.
Doe de aardappel erbij.
Na 3 minuten kun je het radijsblad en het groentebouillonblokje toevoegen.
Schenk water erbij totdat alle ingrediënten net onder water staan.
Voeg naar smaak zout en peper toe, laat ongeveer 20 minuten koken, totdat de aardappel zacht geworden is.
Pureer de soep glad met behulp van een staafmixer.

Eet smakelijk.

Pakket 1





Pakket 2






Pakket 2

Raapstelen stamppot

Ingrediënten voor 4 personen;
400 gram raapstelen
1200 gram aardappelen
120 gram gedroogde tomaatjes
250 gram belegen kaas ( met walnoten)
paar druppels Maggi
scheutje melk
klontje boter

Bereiding;
Kook de aardappelen gaar. Snijd het onderste stukje van de raapstelen en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm.
Giet de aardappelen af en doe terug in de pan.
Pureer de aardappelen met een stamper fijn, voeg een klontje boter toe en een scheutje melk, meng door elkaar.
Voeg de raapstelen toe, schep door elkaar.
Laat de stamppot een paar minuten op laag vuur doorwarmen, zodat de raapstelen iets kunnen slinken. Breng de stamppot op smaak met een paar druppels maggi.
Snijd de gedroogde tomaatjes in stukjes en de kaas in blokjes en schep als laatste door de raapstelen stamppot zodat deze een beetje kunnen smelten.

Eet smakelijk.