Recepten Groentepakket 10 ( week 10)

Flan van Rode Bessen ( 4 personen)

Ingrediënten:
400 gram rode bessen
1 dl water
2 dl stijfgeklopte room
8 gelatineblaadjes ( in water geweekt)
100 gram suiker

Was de bessen en laat ze vervolgens in het water koken tot een compote verkregen wordt. Duw deze compote door een zeef en zet terug op het vuur, voeg er de suiker en de uitgeknepen gelatine door. Haal de pan van het vuur. Roer er nu de room voorzichtig door. Giet de flan in vormpjes en laat ze opstijven in de koelkast. Stort de flannetjes uit hun vorm en geniet.


Carpaccio van Gemengde bieten ( 4 personen)

Ingrediënten:
4-6 middelgrote verse bieten
zout
peper
2-3 stengeluitjes in dunne ringen
2-4 lepels olijfolie

Schil de rauwe bieten dun, snijd ze in flinterdunne plakjes en verdeel ze over 4 borden. Bestrooi met zout, peper, stengelui, en schenk er de olijfolie over.


Recepten Groentepakket 9 ( week 9)

Chinese kool gratin ( 4 personen)

Ingrediënten:
1 Chinese kool
1 eetlepel boter
200 gram champignons
geraspte kaas
bouillonpoeder

Snijd de kool in lengte in vier delen, was alles grondig. Laat de kool in ruim water met bouillonpoeder ongeveer 8 minuten koken, laat ze daarna uitlekken.
Doe de koolstukken in een vuurvaste, ingevette ovenschaal, maak de champignons schoon, snijdt ze in plakjes en stoof ze even in de boter.
Verdeel de champignons over de kool en strooi er kaas over. Gratineer de schotel onder de hete grill.

Gemengde sla salade ( 4 personen)

Ingrediënten:
1 krop sla frillice
1 krop sla lollo bionda
1 ons rauwe ham
1 ons roombrie
3 gedroogde tomaatjes
olijfolie
azijn
peper

Maak een dressing van de olijfolie, azijn, en de peper, gebruik ongeveer 2 theelepels azijn op 2 eetlepels olie.
Verdeel de gewassen en gesneden sla op borden en doe de ham, kaas, en tomaatjes erover. Maak af met de dressing.

Recepten Groentepakket 8 ( week 8)

Andijvietaart ( 4 personen)

Ingrediënten:
6 plakjes bladerdeeg
1 ui
85 gr gezouten cashewnoten
2 el olijfolie
700 gram andijvie
4 eieren
125 gram créme fraîche
150 gr geraspte kaas.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Snipper de ui en hak de cashewnoten grof. Leg de deegplakjes op een met bakpapier bedekte bakplaat, laat de randen overlappen en druk ze aan. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de andijvie, gesneden en gewassen, in 2-3 porties toe. Laat al omscheppend slinken en het vocht verdampen. Schep de cashewnoten erdoor en breng op smaak met zout en peper. Klop de eieren los met de créme fraîche, de helft van de kaas en peper en zout. Schep de andijvie op het deeg. Laat 3 cm van de randen vrij. Vouw het deeg terug tot de groente. Schenk het ei-kaasmengsel erover. Bestrooi met de rest van de kaas. Bak het in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar.


Lekkere spitskool ( 4 personen)

Ingrediënten:
1 spitskool
1 ½ theelepel kerriepoeder
beetje peper en zout
1 ui
scheutje zoet ketjap (manis)
grote lepel pindakaas
groentebouillonblokje en een beetje water.

In een koekenpan of wok de fijngesneden ui fruiten, de fijn gesneden spitskool erbij doen. Na 5 minuten de kerriepoeder, groentebouillonblokje, ketjap, beetje water en de pindakaas erbij doen. Laat dit stoven totdat het gaar is.








Recepten Groentepakket 7 ( week 7)

Tuinbonensoep met spek ( 4 personen)

Ingrediënten:
70 gram gerookte spekjes
olijfolie
1 fijngehakte ui
2 teentjes knoflook
500 gram gedopte tuinbonen
1 aardappel ( geschild)
een blokje kippenbouillon opgelost in 1 liter water
zout en peper naar smaak
geraspte Parmezaanse kaas naar smaak

Bak de spekjes uit in de olie totdat ze bruin zijn. Voeg de knoflook en ui toe, bak ze even mee. Voeg de bonen toe en de in blokjes gesneden aardappel, bak 3 minuten mee.
Voeg de bouillon toe en breng op smaak met zout en peper.
Zodra de bouillon begint te koken, zet je het vuur laag, en laat je het koken, ongeveer 20 minuten. Pureer de soep met een staafmixer tot de gewenste dikte.
Doe de soep terug in de pan, en laat nog even koken, serveer met wat geraspte kaas.


Hasselback-Courgette ( 4 personen)

Ingrediënten:
2 courgettes
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel Italiaanse kruiden
150 gram feta
munt

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgettes in de breedte in, om de cm, maar niet door. Leg de courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olie en bestrooi met de helft van de Italiaanse kruiden. Bak de courgettes 15 minuten in het midden van de oven gaar.
Snijd ondertussen de feta in de lengte en vervolgens in plakken van ongeveer ½ cm. Voeg de plakken in de insnijdingen van de courgettes. Bestrooi met de rest van de Italiaanse kruiden. Bak de Hasselbacks nog 10 minuten tot de kaas verkleurd is. Neem de courgettes uit de oven en verdeel er wat munt over. Serveer direct.








Recepten Groentepakket 6 ( week 6)

Notenbroccoli ( 4 personen)

Ingrediënten:
600 gram broccoli
50 gram gehakte hazelnoten
1 eetlepel sesamzaad
2 eetlepels sojasaus.

Snijd de broccoli in kleine roosjes. Kook de broccoli in weinig water zonder zout in ca. 4 minuten beetgaar. Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten lichtbruin en doe ze op een bord. Rooster in dezelfde koekenpan het sesamzaad en voeg toe aan de hazelnoten. Giet de broccoli af en laat uitlekken. Verdeel de broccoli over een platte schaal en besprenkel met de sojasaus. Strooi de hazelnoten en het sesamzaad erover en breng op smaak met peper.


Gestoofde venkel ( 4 personen)

Ingrediënten:
125 ml water
¼ kippenbouillontablet
2 venkelknollen
2 eetlepels olijfolie
50 gram kappertjes ( potje á 100 gram)
50 gram Pecorino Romano ( kaas).

Breng het water aan de kook met het bouillontablet. Snijd ondertussen de venkel in plakjes. Verhit de olie in een hapjespan, voeg de venkel toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Schep het regelmatig om.

Voeg de bouillon toe en laat 10 minuten op laag vuur stoven met de deksel op de pan. Laat de kappertjes uitlekken. Schep de kappertjes door de venkel en schaaf de kaas er vlak voor het serveren over.




Recepten Groentepakket 5 ( week 5)

Raapsteeltjes uit de wok ( 4 personen)

Ingrediënten:
500 gram raapsteeltjes
25 gram verse bieslook
3 eetlepels olijfolie
90 gram ham/spekreepjes
1 bakje roomkaas

Was en snijd de raapstelen, knip de bieslook fijn. Roer in een kommetje de helft van de bieslook en de olie door elkaar.
Verhit in een wok of grote pan de olie. Bak de ham/spekreepjes ca. 2 minuten uit. Voeg de raapstelen in gedeelten toe en laat al omscheppend in ca. 3 minuten slinken.
Voeg de rest van de bieslook en de roomkaas toe. Verwarm de raapstelen nog ca. 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout, druppel de bieslook olie erover.

Rode bietensalade ( 4 personen)

Ingrediënten:
300 gram Griekse yoghurt
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel olijfolie
flinke mespunt kaneel
2 tenen knoflook
4 takjes verse peterselie
600 gram gekookte rode bietjes

In een kom de yoghurt, citroensap, olijfolie, en kaneelpoeder door elkaar roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Peterselie erboven in stukjes knippen. Bieten pellen en in blokjes snijden. Bieten door yoghurtmengsel scheppen. Salade op smaak brengen met zout.



Recepten Groentepakket 4 ( week 4)

Grootmoeders Snijbiet ( 4 personen)

Ingrediënten:
1kg snijbiet
25 gram boter
1 lepel olijfolie
1 lepel suiker
1 lepel fijn gesneden basilicum
60 gram rozijnen
2 lepels pijnboompitten
zout en peper naar smaak.

Snijd en was de snijbiet. Verhit in een grote koekenpan de boter met de olie tot het zeer heet is. Voeg de suiker toe en laat deze ca. 1 minuut karameliseren.
Voeg dan meteen de snijbiet toe en de basilicum en schep dit om.

Bak de snijbiet ca. 1-2 minuten onder voortdurend roeren, zodat het slinkt tot de helft van zijn volume en schep dan de rozijnen er door.
Schep de pijnboom pitten er door.
Bak nog 1-2 minuten op een hoog vuur om het vocht te laten verdampen, strooi zout en peper over de snijbiet, serveer direct.

Geroerbakte Komkommer ( 4 personen)

Ingrediënten:
300 gram mienestjes
2 eetlepels zonnebloemolie
2 komkommers in de lengte doormidden, evt. zaadlijsten verwijderen
2 uien in ringen gesneden
500 gram kipfilet
sambal oelek
gebakken uitjes (bekertje 100 gram)

Snijd de komkommer in plakjes, verhit de olie in een wok en bak de komkommer
en ui ongeveer 2 minuten. Voeg de kipfilet toe, voeg sambal naar smaak toe.

Kook de mienestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Meng de mie met de overige ingrediënten, bestrooi met de gebakken uitjes.


Recepten Groentepakket 3 ( week 3)

Bloemkool met Groninger worst ( 4 personen)

Ingrediënten:
1 kg kruimige aardappelen
4 speklapjes
2 eetlepels vleeskruiden
100 gram boter
1 bloemkool ( in plakken)
2 zoete uien ( in parten)
1 Groninger metworst ( in plakjes)

Schil de aardappelen, snijd ze in kleine stukken en kook ze in 15 minuten gaar. Bestrooi ondertussen de speklappen met de kruiden, bak ze in een pan met
anti-aanbaklaag zonder olie of boter op middelhoog vuur in 15 minuten goudbruin. Keer regelmatig. Verhit 20 gram boter en 3 eetlepels in een hapjespan.

Voeg de helft van de plakken bloemkool toe en bak 5 minuten met de deksel op de pan. Neem uit de pan. Verhit vervolgens 20 gram boter en 2 eetlepels water in dezelfde pan en bak de rest van de bloemkool met de uien met de deksel op de pan. Voeg de eerste plakken bloemkool toe en laat op hoog vuur zonder deksel het vocht verdampen. Bak nog 5 minuten.
Voeg op het laatste moment de worst toe. Giet de aardappelen af, voeg de rest van de boter toe en stamp met de pureestamper tot puree, serveer de bloemkool met de speklappen en puree.

Gegratineerde rabarber ( 4 personen)

Ingrediënten:
500 gram verse rabarber
125 gram donkere basterdsuiker
125 ml créme fraîche

Was de rabarber in ruim koud water en laat de rabarber goed uitlekken,
snijd in wat kleinere stukjes. Doe de rabarber in een pan, voeg 4 eetlepels van de suiker toe en breng alles aan de kook.
Zet het vuur laag en kook de rabarber in ca. 10 minuten gaar. Laat eventueel het teveel aan vocht verdampen. Verwarm intussen de grill van de oven voor.
Roer de créme fraîche los. Verdeel de rabarber over schaaltjes, schep de créme fraîche erop en strooi de rest van de suiker er over. Zet de schaaltjes op een rooster 10 cm. Onder het grillelement in de oven en laat de suiker heel licht karameliseren. Serveer direct.

Recepten Groentepakket 2 ( week 2)

Andijviesoep ( 4 personen)

Ingrediënten:
600 gram andijvie
1 aardappel
1 ui
1 liter groente- of kippenbouillon
100 gram spekreepjes

Snipper en fruit de ui in wat olie of boter in de soeppan. Voeg hier dan de bouillon aan toe en de geschilde, in blokjes gesneden aardappel. Breng dit aan de kook. Bak intussen de spekreepjes krokant uit. Voeg na enkele minuten de andijvie aan de bouillon toe en laat de groente gaar worden. Pureer de soep en dien deze op met de spekjes.

Tip; Deze soep gaat prima samen met wat geraspte Parmezaanse kaas.
Voor een vegetarische variant kun je de spekjes door een zelfde hoeveelheid pijnboompitten vervangen.

Chinese kool maaltijdsalade met brie ( 4 personen)

Ingrediënten:
600 gram Chinese kool
200 gram brie
100 gram schouderham
100 gram kaas
3 eetlepels kerrie saus
snufje peper
3 perziken
3 eetlepels sinaasappelsap
snufje zout
2 eetlepels zure room

Vul een grote pan met licht gezouten water en breng aan de kook op hoog vuur. Voeg de spaghetti toe zodra het water kookt en breng het water aan de kook.
Kook de pasta zonder deksel op de pan, roer af en toe, tot de pasta al dente is, ongeveer 8 minuten. Laat de pasta goed uitlekken in een vergiet in een gootsteen.
Verhit ondertussen de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook, ongeveer 1 minuut. Voeg de snijbiet toe.
Roerbak tot de stengels van de snijbieten zacht zijn. Voeg een beetje kokend water van de pasta toe om de snijbiet met de deksel op de pan te stomen.
Roer de hete spaghetti door de snijbiet.
Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met citroensap, bestrooi met Parmezaanse kaas om te serveren.

Recepten Groentepakket 1 ( week 1)

Stamppot Paksoi ( 4 personen)

Ingrediënten:
2 stronken paksoi
1 kg aardappelen
( evt. gerookte) spekjes.

Schil de aardappelen, snijd ze wat kleiner, zet ze op in een pan met water en wat zout en kook ze tot ze gaar zijn.
Snijd de paksoi in de lengte door, spoel ze af onder de kraan, snijd de paksoi in reepjes.
Wanneer de aardappelen gaar zijn, stamp ze fijn, en stamp e fijn gesneden paksoi erdoor.
Eventueel kunnen er uitgebakken, gerookte spekjes door gestampt worden.

Pasta met snijbiet ( 4 personen)

Ingrediënten:
300 gram volkorenspaghetti
4 eetlepels olijfolie
2 teentjes fijngehakte knoflook
snijbiet
zout en peper naar smaak
2 theelepels citroensap
40 gram parmezaanse kaas.

Vul een grote pan met licht gezouten water en breng aan de kook op hoog vuur. Voeg de spaghetti toe zodra het water kookt en breng het water aan de kook.
Kook de pasta zonder deksel op de pan, roer af en toe, tot de pasta al dente is, ongeveer 8 minuten. Laat de pasta goed uitlekken in een vergiet in een gootsteen.
Verhit ondertussen de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook, ongeveer 1 minuut. Voeg de snijbiet toe.
Roerbak tot de stengels van de snijbieten zacht zijn. Voeg een beetje kokend water van de pasta toe om de snijbiet met de deksel op de pan te stomen.
Roer de hete spaghetti door de snijbiet.
Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met citroensap, bestrooi met Parmezaanse kaas om te serveren.