Recepten Groentepakket 10 ( week 10)

Courgette met gehakt

Ingrediënten voor 4 personen:

350 gram witte rijst
2 uien
2 tenen knoflook
2 courgettes
2 el olijfolie
370 ml pastasaus
300 ram rundergehakt
2 eieren
1 x kruidenmix gehakt
1 x mix voor spaghetti bolognese

Bereiding;
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel af onder de koude kraan en laat goed uitlekken.
Snijd de uien en knoflook fijn. Snijd de courgettes in de lengte doormidden, haal met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Verhit de olie in een koekenpan. Bak hierin de ui 3 minuten. Bak de knoflook en stukjes courgette 2 minuten mee.
Vet de ovenschaal in. Schep wat van de pastasaus in de schaal. Meng het gehakt erdoor met de eieren en de kruidenmix. Meng het courgette-uimengsel erdoor.
Vul de courgettes met de gehakt en zet in de ovenschaal. Laat in de oven in ongeveer 30 minuten gaar worden. Verhit een paar minuten voordat de courgettes klaar zijn olie in een wok en roerbak hierin de kruidenmix en rijst 3 minuten. Verwarm de rest van de pastasaus.
Verdeel de rijst en de courgettes over de borden, schep de saus erover.


Rode spitskoolsalade

Ingrediënten voor 4 personen:

1 rode spitskool
handje vol gepelde walnoten
6 stuks gedroogde abrikozen
6 stuks gedroogde pruimen
1 appel met schil in stukjes
1 sinaasappel in stukjes
Frambozen- of balsamicoazijn, olijfolie, honing, peper

Bereiding;
Snijd de spitskool in vieren en snijd de witte harde kern eruit.
Snijd de spitskool flinterdun in reepjes, daarna wassen.
De gedroogde abrikozen en pruimen halveren of in vieren snijden, afhankelijk van de grootte.
Een dressing maken van frambozen- of balsamicoazijn, olijfolie, honing, en een beetje peper.
Als u de dressing maakt iedere keer kleine beetjes van alle ingrediënten toevoegen net zo lang tot de dressing de gewenste smaak heeft.
De dressing tien minuten laten staan zodat alle smaken zich rustig kunnen vermengen.
In een glazen schaal de spitskool vermengen met de rest van de ingrediënten.
Daarna de dressing er over gieten, en doorroeren.



Recepten Groentepakket 9 ( week 9)

Bietensalade

Ingrediënten voor 4 personen:

300 gram Griekse yoghurt
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel olijfolie
2 mespuntjes kaneel
2 teentjes knoflook
peterselie
600 gram gekookte rode bieten.

Bereiding;
In een kom yoghurt, citroensap, olijfolie en kaneelpoeder door elkaar roeren.
Knoflook pellen en er boven uitpersen.
Peterselie er boven in stukjes knippen.
Bieten pellen en in stukjes snijden.
Bieten door yoghurtmengsel scheppen, salade op smaak brengen met zout.


Bloemkoolrijst met kip kerrie ( koolhydraatarm)

Ingrediënten voor 4 personen:

2 gesnipperde uien
4 tenen gehakte knoflook
2 rode paprika’s in blokjes
4 halve kipfilets
1 liter kippenbouillon
2 eetlepels kerriepoeder
2 theelepels chilipoeder
4 eetlepels bloem
scheutje ( soja) koffieroom
peper en zout

Bereiding;
Bloemkoolrijst;
Verwijder de bladeren van de bloemkool en hak grof.
Vergeet de stronk van de bloemkool niet, want deze kun je namelijk gewoon eten.
Doe de stukken bloemkool in de keukenmachine, of gebruik een blender of staafmixer.
( let op; bij de laatste twee, zorg dat het niet te fijn of “pap” wordt).
Hak de bloemkool fijn totdat je korreltjes “rijst” overhoudt.
Pak een wok, doe hierin een scheutje plantaardige olijfolie en zet deze op het vuur.
Pers of rasp de knoflook in de olie en fruit deze kort.
Voeg de bloemkoolrijst toe en bak deze in een paar minuten gaar, evt. met peper en zout.

Bereiding kip kerrie;
Bereid de bloemkoolrijst zoals hierboven aangegeven.
Snijd de kipfilet in blokjes, pak een hapjespan of wok en fruit hierin de ui in wat olijfolie, voeg de vervolgens de kipstukjes toe en bak deze gaar.
Als de kip bijna gaar is; paprikablokjes en bak deze even mee met kerriepoeder en chili.
Voeg vervolgens ook de bloem toe en bak dit mee, totdat de bloem “zanderig” aanvoelt.
Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe en roer net zo lang tot er een gladde saus ontstaat.
Pers de knoflook en voeg deze aan de saus toe, maak de saus wat romiger door een scheutje (soja) kookroom toe te voegen.
Breng de kip kerrie op smaak met peper en zout en serveer met de bloemkoolrijst.



Recepten Groentepakket 8 ( week 8)

Raapstelensoep met ei

Ingrediënten voor 4 personen:
2 eieren
3 sjalotjes
2 aardappelen
25 gram boter
1 liter groentebouillon
300 gram raapstelen

Kook de eieren in ongeveer 6 á 7 minuten net hard. Maak je de sjalotjes schoon en snijd ze in ringetjes. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
Verhit in een (soep)pan de boter, bak de sjalotjes en aardappelblokjes 2 minuten zacht.
Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat op laag vuur ca. 10 minuten koken.
Houd een paar raapstelen achter voor de garnering, snijd de rest grof.
Kook de gesneden raapstelen 3-4 minuten in de soep mee.
Pel de eieren en snijd in plakjes. Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
Breng op smaak met peper en eventueel.

Schep de soep in diepe borden en garneer met de plakjes ei en de raapstelen.
Lekker met toast en boter.


Pasta met andijvie en chorizo

Ingrediënten voor 4 personen:
300 gram fusilli
250 gram chorizoworsten aan een stuk
1 ui
1 krop andijvie
1 krop andijvie
125 ml verse slagroom
150 gram semi-zongedroogde tomaten

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar.
Verwijder ondertussen het vel van de chorizo en snijd in blokjes.
Snipper de ui en snijd de andijvie in repen.
Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de chorizo 4 minuten op middelhoog vuur, voeg de ui toe en bak 3 minuten mee.
Voeg de slagroom en de andijvie toe en laat al omscheppend slinken.
Giet de pasta af, voeg toe aan het andijviemengsel en schep om.
Breng op smaak met peper en zout, verdeel de pasta over borden en leg de tomaten erop.



Recepten Groentepakket 7 ( week 7)

Roergebakken peultjes met ananas

Ingrediënten voor 4 personen:
300 gram zilvervliesrijst
400 gram peultjes
1 rode paprika
1 blikje ananasstukjes op sap (227 gram)
3 eetlepels olie
½ theelepel sambal badjak
100 gram pindamix ( met pistachenoten, bakje 190 gram)

Rijst bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Puntjes van de peultjes snijden, paprika schoonmaken en in reepjes snijden.
Ananas laten uitlekken en sap opvangen, olie in wok verhitten.
Paprika en peultjes toevoegen en op hoog vuur ca. 3 minuten roerbakken.
Intussen de sambal los roeren met 4 eetlepels ananassap.
Ananas en sapmengsel toevoegen en alles 1-2 minuten laten stoven tot de groenten beetgaar zijn.
Rijst op 4 borden scheppen, groenten erover verdelen en bestrooien met pindamix.




Rode bietjes

Ingrediënten voor 4 personen:

750 gram rode bietjes
1 kleine ui
1 appel
1 eetlepel suiker
azijn, boter, water, zout

De bietjes gaar koken, laten afkoelen en schillen.
Bietjes in blokjes of reepjes snijden.
De bietjes samen met een beetje zout, suiker, klontje boter en een scheutje azijn opzetten.
Doe er dan de gesnipperde ui bij samen met de in blokjes gesneden appel.
Laat dit alles 2 minuten stoven met een klein beetje water.




Recepten Groentepakket 6 ( week 6)

Ouderwetse Kropsla

Ingrediënten voor 4 personen:
2 eieren
1 ui
2 takjes peterselie
1 kropsla
2 eetlepels witte wijnazijn
2 theelepels mosterd
1 mespunt suiker
7 eetlepels zonnebloemolie

Eieren in 7-8 minuten hard koken. Onder koud water afspoelen en pellen.
De afgekoelde eieren elk in parten snijden. Intussen de ui snipperen.
Peterselie fijnsnijden of -knippen.
Bladeren van kropsla loshalen en eventueel dikke nerven eruit scheuren.
Grotere slabladen in kleinere stukken scheuren.
Sla in bak met ruim water wassen, goed uitschudden en in schone theedoek droogdeppen of in slacentrifuge droog slingeren.
In kom azijn, mosterd en mespunt suiker losroeren. Al kloppend met garde olie toevoegen tot er een licht gebonden vinaigrette ontstaat. Op smaak brengen met zout en peper, uisnippers erdoor roeren.
Kropsla in schaal doen, vinaigrette erover schenken en sla losjes omscheppen. Peterselie erover strooien en garneren met de partjes ei.



Komkommersoep

Ingrediënten voor 4 personen:
2 komkommers
15 gram koriander (vers)
1 rode peper
150 gram Griekse yoghurt
1 limoen
1 eetlepel olijfolie

Snijd de komkommer in de lengte doormidden e verwijder de eventuele zaadlijsten.
Snijd de korianderblaadjes fijn. Snijd het steeltje van de rode peper, halveer de peper
in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten, snijd de peper fijn.
Doe de komkommer en koriander in een blender of keukenmachine en maal fijn.
Voeg de yoghurt toe en breng op smaak met zout. Voeg de rode peper toe.
Meng het geheel goed door elkaar. Pers de limoen uit en breng de soep op smaak met het limoensap. Voeg water toe als de soep te dik is.
Laat 1 uur afgedekt staan in de koelkast, schenk de soep in kommen en besprenkel met de olie.




Recepten Groentepakket 5 ( week 5)

Romige Paksoi

Ingrediënten voor 4 personen:
2 el boter
2 struikjes paksoi, in stukjes
4 eetlepels roomkaas

Bereiding:
Verhit de boter en stoof de paksoi in ca. 8 minuten gaar.
Voeg de kaas toe en laat deze al roerend smelten, breng de groente op smaak met zout en peper.


Knapperige snijbiet met knoflook en pijnboompitjes

Ingrediënten voor 4 personen:
1,5 kg snijbiet
6 tenen fijngehakte knoflook
3 gesnipperde uien
pijnboompitten geroosterd, naar smaak
peper, zout, 3 el olijfolie

Bereiding:
Snijd de stengels van de snijbiet.
De stengels hebben wat langer nodig in de wok dus handiger om die apart te doen.
Vervolgens snijd je de stengels in stukjes en de bladeren rol je even op en snijd je vervolgens in repen.
Verhit de wok met de olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook tot deze glazig zijn, voeg vervolgens de stengels snijbiet toe.
Roerbak die voor een minuut of 5 tot ze knapperig, maar wel wat zachter zijn.
Voeg het blad toe en bak dit mee tot het blad wat geslonken is, beetje zoals spinazie.
Breng op smaak met zout en peper en strooi er voor het serveren de pijnboompitjes over.


Recepten Groentepakket 4 ( week 4)

Andijviesalade met oude kaas

Ingrediënten voor 4 personen;
4 eieren
1 struik andijvie
1 ciabatta (brood)
4 el olijfolie
1 teentje knoflook, gehalveerd
100 gram oude kaas
1 ui, in dunne ringen
1 bakje Zaanse dressing mosterd honing ( 90 ml)

Bereiding;
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de eieren in 7 minuten bijna hard. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en snijd in kwarten.
Snijd de harde onderkanten van de andijvie, was de bladeren, dep droog en scheur in grove stukken.
Snijd het brood inde lengte in 4 plakken en besprenkel met de olie, rooster ongeveer 8 minuten in de oven, wrijf erover met de knoflook.
Schaaf grote krullen van de kaas. Meng de andijvie, ui en dressing in een kom.
Verdeel over 4 borden en garneer met het ei en de kaas.
Serveer met brood.

Gekookte koolrabi

Ingrediënten voor 4 personen;
750 gram koolrabi
3 dl melk
25 gram boter
2,5 el bloem
zout, nootmuskaat

Bereiding;
Schil de koolrabi, snijd ze in plakken en daarna in reepjes.
Zet de reepjes koolrabi op met kokend water en zout. ( of een bouillonblokje)
Kook de groente in 10 minuten gaar.
Giet af en laat uitlekken.

Saus;
Smelt de boter, meng zout en bloem erdoor en warm dit mengsel goed door.
Voeg de melk toe.
Roer, als de melk kookt de massa glad en breng op smaak met nootmuskaat,
roer de saus nogmaals goed door.
Schep de groente door de saus en warm het geheel even door.

Recepten Groentepakket 3 ( week 3)

Geroosterde Rabarber

Ingrediënten voor 4 personen;
3 eetlepels honing
3 eetlepels boter
800 gram rabarber, in stukken van 3 cm
tijm ( 6 takjes, gerist en gehakt)
Eventueel; 1 á 2 tenen knoflook, fijngehakt

Bereiding;
Smelt gelijke delen honing en boter tot een dun bodempje in een brede pan. Fruit de rabarber erin.
Meng er tijm, peper en zout, en eventueel knoflook door.
Schep het mengsel na 5 minuten in een lage ovenschaal en zet circa 12 minuten in een oven van 190 graden, tot de rabarber mals en beetgaar is. Schep alles halverwege de garingstijd een keer goed om.

Serveersuggesties;
Met aardappelpuree en gekookte raapstelen (klaarmaken als spinazie). Of bij geroosterd (varkens) vlees.

Recepten Groentepakket 2 ( week 2)

Chinese kool met gember

Ingrediënten voor 4 personen;
5 el olijfolie
25 gram boter
1 bakje kastanjechampignons
gember ( 3 cm verse gember)
1 sinaasappel
1 el witte wijnazijn
1 tl suiker
½ Chinese kool, in dunne reepjes

Bereiding;
Verhit 2 el olie met de boter in een koekenpan. Voeg de champignons toe en bak ze in ca. 5 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen op een bord.

Snijd de gember zo fijn mogelijk.
Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Klop in een kom een dressing van de rest van de olie, de gember, het sinaasappelsap en sinaasappelsap, de azijn en de suiker.
Breng op smaak met peper en zout. Schep de kool en de champignons erdoor.

  • Lekker met karbonade.
  • Voor een oosters effect; roerbak wat Chinese kool met wat knoflook en sojasaus.

Pannetje bruine bonen met gehakt

Ingrediënten voor 3 personen;
250 gram gehakt
500 gram bruine bonen
1 ui
1 rode paprika
2 teentjes knoflook
100 gram geraspte kaas
1 el tomatenpuree
1 groentebouillonblokje
gerookte paprikapoeder ( pimenton)
peper en zout
verse peterselie
olijfolie
200 gram rijst (optioneel)

Bereiding;
Zet de bruine bonen een nacht in een pannetje onder water, een dag voor je ze gaat eten.
Kook de bruine bonen vervolgens in ruim 1 uur gaar.
Giet de bruine bonen af in een vergiet, laar ze goed uitlekken.
Verwarm intussen een flinke hapjespan voor op laag vuur zodat deze goed warm wordt.
Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes, pel ook de knoflook en hak deze goed fijn.
Verwarm een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak het gehakt samen met de ui en de knoflook. Kruid het tussendoor met het gerookte paprikapoeder en peper en zout naar smaak.
Snijd intussen de bovenkant van de rode paprika en verwijder de zaadlijstjes en zaadjes. Snijd de paprika vervolgens in reepjes. Als het gehakt mooi bruin is geworden voeg je de reepjes rode paprika toe en bak je deze kort mee. Doe nu de uitgelekte bruine bonen en de tomatenpuree erbij en roer alles goed door elkaar.
Verkruimel het bouillonblokje boven de hapjespan en roer alles goed door elkaar met een klein scheutje water.
Zet een deksel op de hapjespan en laat ongeveer 15 minuten pruttelen op laag vuur, roer tussendoor af en toe even om.
Snijd een handje peterselie fijn en rasper vlak voor het opdienen nog de kaas overheen. Roer de kaas door de bruine bonen tot deze is gesmolten en strooi er dan de fijn gesneden peterselie overheen.

  • Wil je dit pannetje bruine bonen met gehakt, rode paprika en kaas met rijst eten? Bereid de rijst dan zodra je het pannetje 15 minuten laat pruttelen. Roer de rijst er daarna doorheen of dien apart op.

Recepten Groentepakket 1 ( week 1)

Raapstelen uit de wok

Ingrediënten voor 4 personen;
500 gram raapstelen
25 gram bieslook
3 el olijfolie
90 gram spekreepjes
½ bakje verse roomkaas met walnoten

Bereiding;
Was de raapstelen en sla ze droog.
Knip de bieslook fijn.
Roer in een kommetje de helft van de bieslook en de olie door elkaar.
Verhit in een wok of grote pan de olie, bak de spekreepjes ca. 2 minuten zachtjes uit.
Voeg de raapstelen toe en laat al omscheppend in ca.. 3 minuten slinken.
Voeg de rest van de bieslook toe en de roomkaas toe.
Verwarm de raapstelen nog ca. 3 minuten, breng eventueel op smaak met zout en peper.
Druppel de bieslookolie erover.