Recepten Groentepakket 4 ( week 4)

Andijviesalade met oude kaas

Ingrediënten voor 4 personen;
4 eieren
1 struik andijvie
1 ciabatta (brood)
4 el olijfolie
1 teentje knoflook, gehalveerd
100 gram oude kaas
1 ui, in dunne ringen
1 bakje Zaanse dressing mosterd honing ( 90 ml)

Bereiding;
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de eieren in 7 minuten bijna hard. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en snijd in kwarten.
Snijd de harde onderkanten van de andijvie, was de bladeren, dep droog en scheur in grove stukken.
Snijd het brood inde lengte in 4 plakken en besprenkel met de olie, rooster ongeveer 8 minuten in de oven, wrijf erover met de knoflook.
Schaaf grote krullen van de kaas. Meng de andijvie, ui en dressing in een kom.
Verdeel over 4 borden en garneer met het ei en de kaas.
Serveer met brood.

Gekookte koolrabi

Ingrediënten voor 4 personen;
750 gram koolrabi
3 dl melk
25 gram boter
2,5 el bloem
zout, nootmuskaat

Bereiding;
Schil de koolrabi, snijd ze in plakken en daarna in reepjes.
Zet de reepjes koolrabi op met kokend water en zout. ( of een bouillonblokje)
Kook de groente in 10 minuten gaar.
Giet af en laat uitlekken.

Saus;
Smelt de boter, meng zout en bloem erdoor en warm dit mengsel goed door.
Voeg de melk toe.
Roer, als de melk kookt de massa glad en breng op smaak met nootmuskaat,
roer de saus nogmaals goed door.
Schep de groente door de saus en warm het geheel even door.

Recepten Groentepakket 3 ( week 3)

Geroosterde Rabarber

Ingrediënten voor 4 personen;
3 eetlepels honing
3 eetlepels boter
800 gram rabarber, in stukken van 3 cm
tijm ( 6 takjes, gerist en gehakt)
Eventueel; 1 á 2 tenen knoflook, fijngehakt

Bereiding;
Smelt gelijke delen honing en boter tot een dun bodempje in een brede pan. Fruit de rabarber erin.
Meng er tijm, peper en zout, en eventueel knoflook door.
Schep het mengsel na 5 minuten in een lage ovenschaal en zet circa 12 minuten in een oven van 190 graden, tot de rabarber mals en beetgaar is. Schep alles halverwege de garingstijd een keer goed om.

Serveersuggesties;
Met aardappelpuree en gekookte raapstelen (klaarmaken als spinazie). Of bij geroosterd (varkens) vlees.

Recepten Groentepakket 2 ( week 2)

Chinese kool met gember

Ingrediënten voor 4 personen;
5 el olijfolie
25 gram boter
1 bakje kastanjechampignons
gember ( 3 cm verse gember)
1 sinaasappel
1 el witte wijnazijn
1 tl suiker
½ Chinese kool, in dunne reepjes

Bereiding;
Verhit 2 el olie met de boter in een koekenpan. Voeg de champignons toe en bak ze in ca. 5 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen op een bord.

Snijd de gember zo fijn mogelijk.
Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Klop in een kom een dressing van de rest van de olie, de gember, het sinaasappelsap en sinaasappelsap, de azijn en de suiker.
Breng op smaak met peper en zout. Schep de kool en de champignons erdoor.

  • Lekker met karbonade.
  • Voor een oosters effect; roerbak wat Chinese kool met wat knoflook en sojasaus.

Pannetje bruine bonen met gehakt

Ingrediënten voor 3 personen;
250 gram gehakt
500 gram bruine bonen
1 ui
1 rode paprika
2 teentjes knoflook
100 gram geraspte kaas
1 el tomatenpuree
1 groentebouillonblokje
gerookte paprikapoeder ( pimenton)
peper en zout
verse peterselie
olijfolie
200 gram rijst (optioneel)

Bereiding;
Zet de bruine bonen een nacht in een pannetje onder water, een dag voor je ze gaat eten.
Kook de bruine bonen vervolgens in ruim 1 uur gaar.
Giet de bruine bonen af in een vergiet, laar ze goed uitlekken.
Verwarm intussen een flinke hapjespan voor op laag vuur zodat deze goed warm wordt.
Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes, pel ook de knoflook en hak deze goed fijn.
Verwarm een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak het gehakt samen met de ui en de knoflook. Kruid het tussendoor met het gerookte paprikapoeder en peper en zout naar smaak.
Snijd intussen de bovenkant van de rode paprika en verwijder de zaadlijstjes en zaadjes. Snijd de paprika vervolgens in reepjes. Als het gehakt mooi bruin is geworden voeg je de reepjes rode paprika toe en bak je deze kort mee. Doe nu de uitgelekte bruine bonen en de tomatenpuree erbij en roer alles goed door elkaar.
Verkruimel het bouillonblokje boven de hapjespan en roer alles goed door elkaar met een klein scheutje water.
Zet een deksel op de hapjespan en laat ongeveer 15 minuten pruttelen op laag vuur, roer tussendoor af en toe even om.
Snijd een handje peterselie fijn en rasper vlak voor het opdienen nog de kaas overheen. Roer de kaas door de bruine bonen tot deze is gesmolten en strooi er dan de fijn gesneden peterselie overheen.

  • Wil je dit pannetje bruine bonen met gehakt, rode paprika en kaas met rijst eten? Bereid de rijst dan zodra je het pannetje 15 minuten laat pruttelen. Roer de rijst er daarna doorheen of dien apart op.

Recepten Groentepakket 1 ( week 1)

Raapstelen uit de wok

Ingrediënten voor 4 personen;
500 gram raapstelen
25 gram bieslook
3 el olijfolie
90 gram spekreepjes
½ bakje verse roomkaas met walnoten

Bereiding;
Was de raapstelen en sla ze droog.
Knip de bieslook fijn.
Roer in een kommetje de helft van de bieslook en de olie door elkaar.
Verhit in een wok of grote pan de olie, bak de spekreepjes ca. 2 minuten zachtjes uit.
Voeg de raapstelen toe en laat al omscheppend in ca.. 3 minuten slinken.
Voeg de rest van de bieslook toe en de roomkaas toe.
Verwarm de raapstelen nog ca. 3 minuten, breng eventueel op smaak met zout en peper.
Druppel de bieslookolie erover.