Recepten Groentepakket 20 (week 20)

Savooiekool met appels en prei

( 4 personen)

Ingrediënten:

1 savooiekool
2 appels
1 eetlepel citroensap
2 kleine preien
30 gram boter
1 theelepel kerriepoeder
zout en peper

Verwijder het buitenblad van de kool. Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern. Snijd de kwarten in smalle reepjes.
Snijd de goed gewassen appels in kwarten, verwijder de klokhuizen en snijd de kwarten met de schil in parten. Zet ze meteen in water met citroensap om verkleuren te voorkomen. Snijd de schoongemaakte prei in ringen.
Laat de appelpartjes uitlekken. Verhit de boter in een wok of hapjespan. Roerbak de kool een paar minuten op hoog vuur.
Voeg de appels toe en laat ca.2 minuten meebakken. Bestrooi met de kerrie en wat zout en peper.
Schep er de prei door en laat nog kort doorwarmen.

Chinese sesamkool

( 4 personen)

Ingrediënten:

1 middelgrote gesnipperde ui
1 kleine, in ringen, gesneden prei
zonnebloemolie
1 fijngesneden Chinese kool
2 á 3 eetlepels tahin ( sesampasta)
1 dl water of kippen- of groentebouillon
paar druppels citroensap
2 eetlepels geroosterd sesamzaad

Fruit ui en preiringen in een ruime pan met zonnebloemolie.
Voeg als de ui glazig is de reepjes Chinese kool toe.
Scheper de tahin bij en bak op middelhoog vuur 2 minuten mee.
Voeg een klein scheutje water of bouillon, peper en zout toe.
Schep goed om en laat het vocht verdampen.
Druppel er wat citroensap over en bestrooi met sesamzaad.


Recepten Groentepakket 19 (week 19)

Bietjes in honingsaus

( 4 personen)

Ingrediënten:

700 gram rode bieten
1 grote gesneden ui
2 teentjes geschilde knoflook
2 eetlepels honing
1 eetlepel rode wijnazijn
snufje kaneel, foelie en tijm
1 laurierblad
zout, scheutje olie

Oven voorverwarmen op 180 graden. Bieten schillen en in blokjes snijden.
Scheut olie in een vuurvaste schaal gieten en 5 minuten in de oven zetten.
Alle ingrediënten behalve de honing in de schaal door elkaar heen scheppen.
Met deksel erop 40 minuten in de oven bakken.
Na 25 minuten de honing erbij doen.
Knoflook eruit halen en boven de groente uitpersen.

Pompoenpannekoekjes

( 4 personen)

Ingrediënten:

400 gram pompoenstukjes
1 ei
200 ml melk
2 eetlepels lichte basterdsuiker
1 tl vanillearoma
150 gram bloem
2 tl bakpoeder
1 el speculaaskruiden
½ tl zout
50 gram ongezouten pecannoten grof gehakt.
2 eetlepels stroop

Kook 400 gram pompoenstukjes in 10 minuten gaar.
Giet af en pureer de pompoen met een staafmixer tot een puree. Meng de pompoenpuree met een ei, 200 ml melk, 2 eetlepels lichte basterdsuiker en 1 theelepel vanillearoma.
Voeg 150 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, 1 eetlepel speculaaskruiden en ½ theelepel zout toe en roer met een garde tot een glad beslag.
Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak hierin 4 pannenkoeken van 8 cm doorsnede in 5 minuten bruin en gaar.
Keer halverwege.
Schep uit de pan op een bord en houd warm onder een deksel. Bak nog 10 pannenkoeken.
Hak 50 gram ongezouten pecannoten grof.
Serveer de pannenkoeken met de pecannoten en 2 eetlepels stroop.

Recepten Groentepakket 18 (week 18)

Krokante koolrolletjes

( 4 personen)

Ingrediënten:

2 middelgrote fijngesneden prei
3 á 4 fijngehakte knoflooktenen
olijfolie
300 gram fijngesneden rodekool
8 velletjes filodeeg van 10 x 8 cm
peper, zout en eventueel wat citroensap

Fruit de ui en de knoflook in de olie. Voeg als de prei glazig is de kool toe en laat op middelhoog vuur, in een minuut of vier, net soepel worden.
Meng er peper, zout en eventueel wat citroensap door.
Leg dubbele vellen filodeeg uit.
Schep aan één kant van het deeg een streepje kool, maar laat de zijkanten vrij. Vouw dicht als een lange loempia.
Bestrijk het deeg met olie en leg de rolletjes op bakpapier.
Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin en krokant in een oven van 200 graden.





Romanesco op zijn Pools

( 4 personen)

Ingrediënten:

1 romanesco
2 hardgekookte eieren
4 eetlepels fijngehakte peterselie
40 grampaneermeel
150 gram boter
peper en zout naar smaak
nootmuskaat

Verdeel de romanesco in roosjes. Prak de afgekoelde eieren met een vork fijn en meng ze met de peterselie en meng er peper en zout door.
Kook de romanesco-roosjes kort in kokend water met een beetje zout beetgaar en laat ze uitlekken.
Fruit het paneermeel in de schuimende boter tot het lichtjes bruin kleurt.
Schik de roosjes op een schaal, bestrooi met het eiermengsel en verdeel er vervolgens de nog warme gefruitte paneermeel over.
Strooi er tot slot nog wat nootmuskaat over.




Recepten Groentepakket 17 (week 17)

Roerbak van koolrabi met venkel, citroen en komijn

( 4 personen)

Ingrediënten:
2 koolrabi’s
1 knolvenkel
1 schoongeboende citroen
1 el zonnebloemolie
2 tl komijnzaad, gemalen
1 el kappertjes (pot)

Schil de koolrabi’s, snijd ze in plakken en de plakken in reepjes van ongeveer ½ cm breed.

Snijd de stelen en een klein stukje van de onderkant van de knolvenkel. Halveer de knol en snijd in flinterdunne halve plakken.

Rasp de gele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit.

Verhit de olie in een wok en roerbak de koolrabi, venkel en het komijnzaad uit, ongeveer 6 minuten.

Verdeel de groenten over een ruime schaal en meng het citroenrasp, - sap en de kappertjes erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.


Witte koolsalade

( 4 personen)

Ingrediënten:

4 el yoghurtmayonaise
1,5 el dragonazijn
8 gram bieslook
1 el karwijzaad
200 gram gesneden witte kool
3 el rozijnen

Roer in een schaal de yoghurtmayonaise met de azijn glad
Snijd bieslook in stukjes en strooi het erover.
Meng de karwijzaad (gemalen) door de dressing.
Schep de witte kool en de rozijnen door de dressing, breng eventueel op smaak met peper en zout.
Zet minstens een uur afgedekt in de koelkast voor het serveren.




Recepten Groentepakket 16 (week 16)

Sla frillice salade met spekreepjes en croutons

( 4 personen)

Ingrediënten:
4 tomaten
4 sneetjes oud witbrood
2 theelepels grove mosterd
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels slagroom
1 eetlepel kruidenazijn
1 bakje gerookte spekjes
1 sla frillice

Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen, en vruchtvlees in smalle reepjes snijden.
Brood in blokjes snijden. In slaschaal romige dressing roeren van mosterd, mayonaise, slagroom en azijn. Op smaak brengen met zout en peper.
In droge koekenpan spekreepjes krokant bakken. Spek op bord met keukenpapier scheppen en laten uitlekken. In achtergebleven bakvet broodblokjes goudbruin bakken ( croutons).
De sla Frillice door dressing mengen en over vier borden verdelen, bestrooien met de knapperige spekjes en croutons.



Mexicaanse maissoep met eieren en citroen

( 6 personen)

Ingrediënten:
1 gesnipperde ui
1 teentje knoflook
30 gram boter
2 koppen verse mais
½ of 1 theelepelchilipoeder
7,5 dl kippenbouillon
2,5 dl melk
2 eieren
2 eetlepels citroensap
zure room
citroenschil om te garneren.

Fruit de ui en de knoflook in de boter in 3 minuten glazig. Roer de mais en chilipoeder erdoor.
Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Vuur temperen en 20 minuten laten sudderen.
De soep in een kom zeven. Vaste ingrediënten in de keukenmachine of met de mixer in 30 seconden pureren. Terugdoen in de pan, vervolgens het gezeefde vocht en de melk toevoegen, aan de kook brengen en het vuur weer temperen.
Eieren en citroensap lichtjes opkloppen, scheutje soep toevoegen en dan het geheel bij de rest van de soep gieten.
Al roeren opwarmen, NIET koken.
In voorverwarmde soepkommen serveren, met zure room en citroenschil garneren en serveren.



Recepten Groentepakket 15 (week 15)

Bloemkoolsalade ( 4 personen)

Ingrediënten:
Twee appels
200 gram kaas
400 gram groene bloemkool
4 eetlepels mayonaise, peper

Verwijder het klokhuis van de ongeschilde appels en snijd ze in blokjes.
Snijd de kaas in blokjes en verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
Meng de kaas en de appel met de bloemkool en schep de mayonaise erdoor, breng op smaak met peper.
Zet de salade minstens twee uur in de koelkast om de smaken te laten intrekken.
Neem een half uur voor het serveren uit de koelkast.



Gebakken savooiekool met spekje en sinaasappeldressing ( 4 personen)

Ingrediënten:
1 ½ ui
1 ½ teentje fijngesneden knoflook
¾ savooiekool
75 gram spekjes
sap van twee sinaasappels
peper en evt. een scheutje olie.

Haal de bladeren van de kool af en spoel ze schoon, snijd ze in reepjes.
Verwarm de wok en bak de spekjes aan. Wanneer het spek licht begint te kleuren voeg je de ui en de knoflook toe.
Fruit de knoflook en de ui aan en voeg de reepjes savooiekool toe.
Roerbak voor enkele minuten.
Zet het vuur iets lager en schenk het sinaasappel erdoor. Laat eventueel nog even zachtjes opstaan totdat de kool gaar is.

Serveer gelijk.



Recepten Groentepakket 14 (week 14)

Komkommer uit de wok ( 4 personen)

Ingrediënten:
2 komkommers
2 eetlepels olie
1 rode peper, fijngehakt
1 geperste citroen
2 eetlepels sesamolie
5 eetlepels Thaise vissaus
4 eetlepels geroosterde sesamzaadjes


Komkommers wassen en uiteinden eraf snijden. Komkommers in de lengte halveren en de zaadlijsten er met een lepel uit schrapen.
Elke helft in 5 stukken snijden en deze in repen snijden.
In een wok de olie verhitten, de komkommer reepjes 3-4 minuten roerbakken. De peper de laatste minuut meebakken. Citroensap, sesamolie en vissaus toevoegen.
Komkommer overdoen in warme serveerschaal en bestrooien met sesamzaadjes.



Krulandijvie met geitenkaas ( 4 personen)

Ingrediënten:
Gewassen en gedroogde krulandijvie
4 plakken geitenkaas
mosterd
azijn
olijfolie
zout en 100 gram pijnboompitten

Verdeel de blaadjes van de krulandijvie over de borden.
Pak de plakken geitenkaas in stukjes aluminiumfolie en bak ze in vijf minuten in de oven.
Klop een vinaigrette van de mosterd, azijn, olie, zout en een drup water.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze een kleurtje krijgen.
Pak de geitenkaas uit en leg ze op de salade en strooi de pijnboompitten erover en besprenkel ze met de vinaigrette.



Recepten Groentepakket 13 (week 13)

Sushirol van Spitskool ( 4 personen)

Ingrediënten:
8 bladen spitskool
12 dunne plakken gedroogde ham
4 theelepels pesto
80 gram Parmezaanse kaas
zout en peper

Haal voorzichtig de bladeren van de kool. Kook de bladeren in kokend water in 4 minuten beetgaar.
Spoel de bladeren met koud water af en droog ze met keukenpapier, snijd de nerf eruit.
*Leg 2 bladeren in de lengte achter elkaar op huishoudfolie. Zout en peper de bladeren en leg hierop 3 bladeren gedroogde ham, zodat deze de kool overlapt.
Smeer hier over een theelepel pesto en bestrooi met Parmezaanse kaas.
Pak de huishoudfolie van de linker- en rechterkant aan de voorkant vast: til deze voorzichtig omhoog en rol het koolblad op.
*Herhaal dit proces, zodat je vier rollen krijgt. Snijd de rol in gewenste porties en prik de rolletjes vast met een prikker.
Bak de rolletjes even om en om in een hete pan.


Courgettesoep met zalmreepjes ( 4 personen)

Ingrediënten:
2 courgettes in blokjes
2 aardappelen in blokjes
1,5 liter groentebouillon
100 gram zalmfilet, in reepjes
150 gram verse roomkaas met kruiden
1 stokbrood, in sneetjes.

Breng in een soeppan de courgette en de aardappelen en de bouillon aan de kook, gedurende 10 minuten.
Neem de pan van het vuur, pureer de soep.
Laat de roomkaas op laag vuur in de soep smelten.
Verdeel de zalmreepjes over 4 kommen of diepe borden, schep de soep over de zalmreepjes en serveer het met stokbrood.


Recepten Groentepakket 12 (week 12)

Romige tomaten-basilicumsoep ( 4 personen)

Ingrediënten:
25 gram boter
30 ml olijfolie
125 gram gesneden ui
750 gram geschilde en in vieren gesneden tomaten
10 gram vers gesneden bieslook
zout en peper naar smaak
0,5 liter kippenbouillon
125 ml kookroom
4 takjes basilicum ter garnering.

In een grote pan, op midden hoog vuur, boter en olijfolie verhitten en daarin de ui bakken totdat deze zacht is.
Tomaten en fijngesneden basilicum toevoegen, op smaak brengen met peper en zout.
Kippenbouillon toevoegen, aan de kook brengen, het vuur laag zetten en gedurende 15 minuten laten koken.
De soep met de blenderstaafmixer pureren, terug in de pan gieten en weer aan de kook brengen.
Het vuur laag zetten en geleidelijk de room er door roeren.
De soep door een vergiet gieten en met een takje basilicum garneren voordat het opgediend wordt.

Worteltjes met honing ( 4 personen)

Ingrediënten:
350 gram worteltjes
1 ui
1 theelepel honing
4 eetlepels water
4 eetlepels margarine
peper en zout

Snipper de ui en snijd de schoongemaakte worteltjes in plakjes.
Verhit de margarine in een pan en fruit hierin de ui.
Voeg de worteltjes toe en laat deze even meesmoren.
Voeg het water toe, de honing en de peper en zout naar smaak.
Doe het deksel op de pan en laat het geheel gaar worden in ca. 15 minuten

Recepten Groentepakket 11 (week 11)

Prei-Ham Lasagne ( 4 personen)

Ingrediënten:
4 el olijfolie
1 el gedroogde tijm
200 gram rauwe ham, in reepjes
5 preien, gewassen en in halve ringen
1 pak lasagnebladen, 250 gram
400 ml groentebouillon
2 zakjes mozzarella kaas, á 125 gram, in plakken

Verwarm de oven voor op 190 graden. Verhit de olie in een hapjespan en bak de ham en tijm 3 minuten. Neem uit de pan en roerbak de prei 5 minuten mee in het achtergebleven bakvet. Voeg de tijmham weer toe en schep om. Breng op smaak met peper en zout.
Schep een laag ham- preimengsel in de ovenschaal en dek af met lasagnebladen. Ga door tot de lasagne en prei op zijn. Schenk de bouillon erover en leg de kaas erop. Dek af met aluminiumfolie en bak ongeveer 40 minuten in het midden van de oven. Verwijder na 20 min. de folie.

Koolrabi in mosterd-roomsaus ( 4 personen)

Ingrediënten:
4 koolrabi’s
250 ml verse slagroom
1 el Zaanse mosterd

Schil de koolrabi’s dun en snijd ze dan doormidden. Leg de helften op het snijvlak en snijd dunne plakken. Leg de plakken in een wijde hapjespan en schenk er de slagroom over. Breng de slagroom aan de kook en laat de koolrabi’s 5 minuten afgedekt koken.
Verwijder de deksel en laat de groente nog 5 minuten koken tot de koolrabi gaar is en de slagroom wat is ingekookt. Schep de koolrabi met schuimspaan in een warme schaal.
Haal de pan van het vuur af, roer mosterd door de licht gebonden saus en breng op smaak met zout en peper. Schenk de saus over de koolrabi.