Recepten Groentepakket 26


Gebakken haverwortel met ui en spek


Ingrediënten voor 4 personen;
1 kg haverwortel
250 gr. gerookte spekdobbeltjes
1 ui, gesnipperd
boter
peterselie
Bereiding;
Maak de haverwortel schoon en snijd in stukjes van ongeveer 3 cm.
In ongeveer 15-20 koken, laten uitlekken.
Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de haverwortelstukjes, gesnipperde ui en de spekdobbeltjes.
Strooi er wat peterselie over.



Witte kool met kip


Ingrediënten voor 4 personen;
Witte kool
spekblokjes
kipfilet
2 uien
2 tenen knoflook
2 eetlepels witte basterdsuiker
( voor de marinade; ketjap, olijfolie, kerrie, knoflook)
Bereiding;
(Kipfilet in stukken snijden en in de marinade zetten, 15 minuten)
Kool in stukjes snijden, wassen en goed laten uitlekken.
Ondertussen 2 uien grof hakken en samen met 2 tenen knoflook in een klein beetje olie fruiten.
Spekblokjes toevoegen en daarna de kipfilet, dit alles even bakken, tot de kip wit is.
Daarna de kool toevoegen en in ongeveer 20 minuten gaar smoren.
Twee eetlepels basterdsuiker toevoegen en nog even 10 minuten meestoven.

Groente abonnement week 27



Risotto met pompoen, champignons en salie


Ingrediënten voor 4 personen;
3 el olijfolie
2 fijn gesneden tenen knoflook
1 fijn gesneden uitje
350 gram risottorijst
200 ml witte wijn
800 ml warme groentebouillon
3 el boter
250 gram pompoenvlees
200 gram gesneden champignons
salie
peper
Parmezaanse kaas naar smaak
Bereiding;
Verwarm de olie in een soeppan en bak de knoflook en de ui en de rijst glazig.
Blus af met de witte wijn, laat het verdampen en zet het vuur laag.
Voeg steeds een soeplepel bouillon bij en blijf roeren tot het helemaal is opgenomen, voeg dan pas weer een soeplepel bouillon toe, blijven roeren.
Ga hiermee door totdat de bouillon op is en de kooktijd van 30 minuten om is.
Verhit dan 2 eetlepels van de boter en bak hierin de pompoenblokjes, ongeveer 10 minuten.
Schep de champignons erdoor en bak die 3 minuten mee.
Roer de salie erdoor, peper en eventueel wat zout.
Schep het mengsel door de risottorijst, roer nog 1 eetlepel boter erdoor en dan naar smaak de Parmezaanse kaas.





Pastinaaksoep met champignons


Ingrediënten voor 4 personen;
400 gram pastinaak
2 sjalotten
4 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook, heel
1 ½ liter groentebouillon
4 eieren
250 gram champignons
1 theelepel dille
125 gram crème fraîche
Bereiding;
Schil de pastinaak en snijd in stukjes. Snipper de sjalot.
Verhit de olie in een soeppan en fruit de sjalot en de knoflook 1 minuut.
Voeg de pastinaak toe en bak 2 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook, kook 10 minuten.
Kook ondertussen de eieren bijna hard, spoel ze koud af en pel ze af.
Snijd champignons in kwarten.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de champignons 4 minuten op een middelhoog vuur, pers de knoflook er boven en bak 1 minuut mee.
Roer ondertussen de dille door de crème fraîche. Breng op smaak met peper, pureer de soep met een staafmixer.
Breng op smaak met peper en eventueel zout, verdeel de soep over de kommen, halveer de eieren en leg in de soep.
Verdeel de champignons er over en schep er wat crème fraîche op.