Recepten Groentepakket 12 ( week 12)

Zoete sjalotten

Ingrediënten voor 4 personen:
25 gram rozijnen
3 el witte wijn
200 gram sjalotten
1 el olijfolie
1 kruidnagel
1 laurierblad
2 el witte wijnazijn
1 el suiker
Bereiding;
Week de rozijnen 20 minuten in de witte wijn, breng ondertussen een pan water aan de kook en kook de sjalotten, ongeschild, 10 minuten., haal uit het water en laat iets afkoelen, pel het vel eraf.
Verhit de olie in een koekenpan en voeg de sjalotten, de kruidnagel en het laurierblad toe. Bak de sjalotten op laag vuur in 5 minuten rondom bruin.
Voeg de rozijnen en de wijn toe en breng aan de kook, voeg de azijn toe en de suiker, laat 2 minuten inkoken tot het vocht een beetje stroperig wordt.
Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen. Verwijder voor het serveren het laurierblad.



Gestoofde venkel

Ingrediënten voor 4 personen:
125 ml water
¼ kippenbouillontablet
2 venkelknollen
2 el olijfolie
50 gram kappertjes
50 gram Pecorino Romano (kaas)
Bereiding;
Breng het water aan de kook met het bouillontablet.
Snijd ondertussen de venkel in plakjes.
Verhit de olie in een hapjespan, voeg de venkel toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur, schep regelmatig om.
Voeg de bouillon toe en laat 10 minuten op lag vuur stoven met de deksel op de pan.
Laat de kappertjes uitlekken, schep de kappertjes door de venkel en schaaf de kaas er vlak voor het serveren over.



Groente abonnement week 13


Tuinbonensoep met munt

Ingrediënten voor 4 personen;

1 ui, 1 teen knoflook

Ca. 200 gram aardappelen

1 sneetje witbrood

4 eetlepels olijfolie

450 gram tuinbonen

2 kippenbouillontabletten

zout en peper, 4 takjes munt, 4 takjes peterselie

Bereiding;

Ui en knoflook pellen en snipperen. Aardappelen schillen, wassen en in blokjes snijden. Brood, korstjes verwijderen en in blokjes snijden.

In een ruime soeppan 3 eetlepels olie verwarmen en ui en knoflook ca. 3 minuten zachtjes fruiten.

Aardappels toevoegen en al omscheppend 3 á 4 minuten meebakken. Tuinbonen, bouillontabletten en 1 ¼ liter water toevoegen en aan de kook brengen.

Soep op laag vuur ca. 25 minuten laten sudderen, tot de aardappelen zacht zijn. Intussen in koekenpan de rest van de olie verhitten en blokjes brood aan alle kanten goudbruin en knapperig bakken.

Soep boven grote kom zeven en groenten met behulp van keukenmachine of staafmixer pureren.

Groentepuree met bouillon terugdoen in pan en geheel al roerend zachtjes verwarmen.

Op smaak brengen met zout en peper.

Muntblaadjes en peterselie fijn hakken, soep over 4 kommen verdelen en kruiden en blokjes brood er over strooien.



Worteltjes met balsamico
Ingrediënten voor 4 personen;
1 bos bospeen
100 ml olijfolie
2 el balsamico azijn
4 el fijn gesneden peterselie
1 teen fijn gesneden knoflook
Bereiding;
Snijd de peen in plakjes, verhit de olie in een hapjespan.
Voeg de peen, azijn, en peper en zout naar smaak toe.
Dek af en stoof in 15 minuten beetgaar.
Meng de peterselie met de knoflook.
Haal de peen van het vuur en bestrooi met het peterselie- knoflookmengsel/