Recepten Groentepakket 29/30 ( week 30)

Pompoensoep ( 4 personen)

Ingrediënten:

1 gesnipperde ui
2 teentjes knoflook
50 gram boter
2 eetlepels boter
2 à 3 eetlepels olie
2 à 3 eetlepels curry
halve peen
1 pompoen
crème fraîche
1 liter bouillon

Fruit de gesnipperde ui, de knoflook, in 50 gram boter met de2 eetlepels olie.
Als ze gaar zijn voeg 2 à 3 lepels curry toe en laat zachtjes aanbakken.
Voeg dan de halve peen in stukjes toe, en de pompoen met schil in stukjes, laat 5 minuten bakken, zodat het een beetje karamelliseert.
Voeg dan de bouillon toe en laat het koken totdat de wortelen zacht zijn om te pureren.
Voeg hierna twee lepels crème fraîche toe.



                                             

Boerenkool met cous-cous ( 4 personen)

Ingrediënten:

1 eetlepel olijfolie
2 uien
300 gram boerenkool
1 blikje ananasstukjes
3 eetlepels pindakaas
1 eetlepel tabasco
1 zakje koriander
75 gram cashewnoten
cous-cous

Bereid de cous-cous volgens de gebruiksaanwijzing. Bak de uien in de olie glazig.
Voeg de boerenkool toe en bak gedurende 3 minuten.
Voeg dan het ananassap en wat water toe en laat de boerenkool in ongeveer 10 minuten bijna gaar worden.
Roer de pindakaas en de ananas en de tabasco erdoor.
Bak nog 5 minuten mee. Voeg dan de noten en de korinader toe en laat het geheel nog even warm worden.




Rode koolblini's ( 4 personen)

Ingrediënten:


½ pak poffertjesmix
300 ml halfvolle melk,
1 losgeklopt ei,
½ rode kool ( in stukken),
2 eetlepels olijfolie,
1 eetlepel azijn,
1 geschilde grote aardappel,
1 gesnipperde ui,
60 gram blokjes boter,
1 bekertje zure room.              
Keukenmachine, uitsteekvormpjes ster.

Meng de poffertjesmix met de melk en het ei in een kom en roer met een garde tot een glad beslag.
Snijd van een ½ deel van de kool flinterdunne plakjes.
Meng met de olie, azijn en zout naar smaak.
Doe 100 ml beslag in de keukenmachine en voeg de rest van de rode kool toe.
Pureer 20 seconden of tot de kool helemaal gepureerd is.
Meng met de rest van het besla. Rasp de aardappel en voeg samen met de ui aan het beslag.
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Smelt een blokje boter in een koekenpan. Schep met een juslepel bergjes beslag in de pan en bak de 1 cm dikke pannenkoekjes 6 minuten.
Keer halverwege en bak door tot het beslag op is.
Steek er met uitsteekvormpjes sterren uit.
Garneer met wat zure room en een toefje koolsalade.
Lekker met een takje dille.


Recepten Groentepakket 28 ( week 29)

Wortelpeterselie salade ( 4 personen)

Ingrediënten:

1 kg wortelpeterselie
yoghurt met mayonaise
zout/peper
sinaasappelsap
rozijnen

De wortelpeterselie schillen en raspen.
Meng een flinke scheut yoghurt met 4 eetlepels mayonaise.
Kruiden naar smaak met zout en peper.
Pers twee sinaasappels en voeg het sap toe, maak het niet te vochtig.
Voeg rozijnen toe naar smaak.



                                             

Traditionele uiensoep ( 4 personen)

Ingrediënten:

40 gram boter
500 gram uien, in dunne ringen gesneden
2 tenen knoflook
30 gram bloem
1,5 liter runder- of kippenbouillon
2 dl droge witte wijn
1 laurierblad
tijm, zout en peper naar behoefte
8 sneetjes stokbrood
geraspte oude kaas

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op laag vuur onder af en toe roeren ongeveer 25 minuten, of totdat de uien diep goudbruin zijn en beginnen te karamelliseren.
Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf twee minuten roeren.
Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe en breng aan de kook.
Voeg het laurierblad en de tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
Doe een deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes pruttelen.
Verwijder het laurierbladen proef of de soep goed van smaak is.
Verwarm de grill voor. Rooster de sneetjes stokbrood, verdeel ze over de 6 soepkommen en schep de soep erover. Bestrooi met geraspte kaas en zet de soep onder de grill totdat de kaas goudbruin en gesmolten is.




Recepten Groentepakket 27 ( week 28)

Spitskoolsalade met kaas ( 4 personen)

Ingrediënten:

500 gram spitskool
1 ui
200 gram oude kaas
6 eetlepels olijfolie
1 theelepel kerriepoeder
2 eetlepels koriander
6 eetlepels koffieroom
zout
3 eetlepels citroensap

Maak de spitskool schoon en snijd hem in hele dunne reepjes. Maak de ui schoon en snijdt deze in halve ringen.
Snijd de kaas in piepkleine blokjes.
Roer in een slakom de olie, kerriepoeder, en koffieroom door elkaar en schep hierdoor de koolreepjes en de ui ringen.
Laat dit 10 minuten intrekken, schep er dan de kaasblokjes door en ook de koriander en citroensap.



                                             

Broccolli met 4 toppings ( 4 personen)

Ingrediënten:

40 gram pijnboompitten
3 eetlepels zonnebloemolie
1 duopak gerookte spekblokjes
2 sneetjes witbrood
1 eetlepel bieslook
60 gram Zwitserse kaas
600 gram broccoli

Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter, 2 minuten, laat afkoelen op een bord.
Verhit 2 eetlepels olie in dezelfde koekenpan en bak de spekjes in 7 minuten op een niet te hoog vuur knapperig. Schep regelmatig om.
Snijd ondertussen de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes. Meng deze in een kom met de rest van de olie en peper en zout naar smaak.
Bak ze in een koekenpan op laag vuur al omscheppend in 8 minuten goudbruin en knapperig. Laat afkoelen en meng de bieslook erdoor. Snijd de kaas in blokjes.
Kook de broccoli in water met wat zout in 4 minuten beetgaar.
Serveer met; - de pijnboompitten,
                        - de spekjes,
                        - de croutons,
                        - de kaasblokjes.
De vier hierboven genoemde gerechtjes in aparte bakjes bij de broccoli serveren.




Recepten Groentepakket 26 ( week 27)

Knolselderij met appel ( 4 personen)

Ingrediënten:

1 knolselderij
1 el olijfolie
2 appels
2 el yoghurt
1 el mayonaise
1 tl mosterd
60 gram walnoten

Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de knolselderij en snijd in repen van 1 cm breed.
Verdeel de knolselderij over een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel met de olie en bestrooi met peper en zout. Rooster in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar.
Snijd ondertussen e appels in parten, verwijder het klokhuis en snijd de parten in dunne reepjes ( julienne).
Meng de yoghurt, mayonaise en mosterd tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout. Hak de walnoten grof.
Verdeel de knolselderij, appel en walnoten over een schaal en meng de dressing erdoor.



                                             

Rode kool met sinaasappel ( 4 personen)

Ingrediënten:

1/2 rode kool
1 schoongeboende sinaasappel
2 el olijfolie
2 in ringen gesneden uien
50 ml rode wijn
2 el rozijnen

Snijd de halve rode kool in de lengte doormidden, verwijder de witte kern en snijd in hele dunne plakjes.
Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
Verhit de olie in een wok.
Bak de kool en de ui 5 minuten op hoog vuur.
Voeg het rasp, het sap, de wijn en de rozijnen toe.
Roerbak nog 4 minuten op hoog vuur.
Breng op smaak met zout en peper.




Recepten Groentepakket 25 ( week 25/26)

Peterselie-couscoussalade ( 4 personen)

Ingrediënten:

1 tomaat
3 uitjes
½ rode peper
75 gram couscous
150 ml water
40 gram peterselie
½ kropsla
8 gram munt
1 uitgeperste citroen
2 el olijfolie

Snijd de rode peper in dunne reepjes en meng met de tomaat en de uitjes.
Breng op smaak met peper en zout.
Wel de couscous ca. 4 minuten in 150 ml koud water.
Meng de couscous door het tomaat-uimengsel en voeg de peterselie, de munt en de sla toe. Breng op smaak met het citroensap, de olie, en out naar smaak. De salade hoort sappig en friszuur te zijn.
Serveer direct.



                                             

Gevule aardappelen ( 4 personen)

Ingrediënten:

4 schoongeboende vastkokende aardappelen
2 el zwarte olijven in stukjes
4 el olijfolie
8 plakjes in reepjes gesneden gerookt ontbijtspek
2 el salie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak met een appelboor een gat in de lengte van elke aardappel. Doe de olijvenstukjes in een kom.
Meng 2 el olijfolie door de olijven en voeg peper en zout naar smaak toe.
Voeg het ontbijtspek toe aan de olijven.
Meng de salie door het olijvenmengsel.
Vul de aardappelen ermee.
Bestrijk ze rondom met olijfolie en rooster ca. 40 minuten in de oven.




Zoete Sjalotten ( 4 personen)

Ingrediënten:

25 gram rozijnen
3 el droge witte wijn
200 gram sjalotten
1 el olijfolie
1 kruidnagel
1 laurierblad
2 el witte wijnazijn
1 el suiker

Week de rozijnen 20 minuten in de witte wijn. Breng ondertussen een pan water aan de kook en kook de sjalotten, ongeschild 10 minuten.
Haal uit de pan en laat iets afkoelen. Pel het vel eraf.
Verhit de olie in een koekenpan en voeg de sjalotten, de kruidnagel en het laurierblad toe. Bak de sjalotten op laag vuur in 5 minuten rondom bruin.
Voeg de rozijnen en de wijn toe en breng aan de kook. Voeg de azijn en de suiker toe en laat 2 minuten inkoken tot het een beetje stroperig wordt. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen. Verwijder voor serveren het laurierblad.

Recepten Groentepakket 24 ( week 24)

Rauwkostsalade met bleekselderij ( 4 personen)

Ingrediënten:
1 struik selderij
paar wortelen
1 zure appel
3 eetlepels magere kwark of yoghurt
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel azijn
( evt. wat gehakte walnoten o.i.d.)

Meng de kwark of yoghurt, het citroensap en de azijn tot een dressing. Was de selderij, snijd het blad in kleine reepjes, de steel in kleine stukjes.
Was/schrap de wortelen en snijd ze in dunne plakjes, schil de appel, snijd hem in kleine blokjes.
Schep de selderij en appelblokjes door de dressing. Leg dit in het midden van een schaal, leg de wortelplakjes er omheen. Bestrooi met een beetje apart gehouden selderijblad, en evt. met wat gehakte walnoten.



                                             

Taart met spek, kip en witte kool ( 4 personen)

Ingrediënten:
6 plakjes diepvries bladerdeeg
50 gram gerookte spekreepjes
2 uien
3 eetlepels olijfolie
600 gram gesneden witte kool
3 middelgrote eieren
250 gram kipfilet

Verwarm de oven voor op 225 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien.
Bak in een droge koekenpan de spekreepjes op laag vuur uit, neem ze uit de pan.
Snipper de uien, verhit in de koekenpan de olie en fruit hierin de ui en de gesneden witte kool 3 minuten.
Doe het spek terug in de pan en schep het geheel om. Klop de eieren met zout en peper naar smaak los.
Vet de taartvorm in. Belegde bodem en de zijkanten van de vorm met bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Leg het koolmengsel erop en schenk de losgeklopte eieren erover.
Snijd de kipfilet in reepjes en leg op de taart. Bestrooi met out en peper naar smaak.
Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar en lichtbruin: dek de taart de laatste 5 minuten af met aluminiufolie.


Recepten Groentepakket 23 ( week 23)

Boerenkoolsalade ( 4 personen)

Ingrediënten:
2 uien
100 ml azijn
½ eetlepel suiker
1 mespunt zout
2 eetlepels zonnebloemolie
300 gram verse boerenkool
2 theelepels gerookte paprikapoeder ( pimenton)
295 gram gegrilde rode paprika in pot
10 gram saladecroutons naturel ( zakje)

Snijd de ui in dunne ringen en doe in een kom. Breng de azijn met de suiker en het zout aan de kook. Giet over de ui.
Verhit de olie in een ruime hapjespan en roerbak de bloemkool en pimenton 4 minuten. Voeg peper en eventueel zout toe. Neem uit de pan en laat 2 minuten afkoelen. Laat de paprika uitlekken en snijd in repen van ½ cm.
Giet de ui af en meng de boerenkool en de paprika.
Bestrooi met croutons.


                                             

Geroosterde peen met citroen ( 4 personen)

Ingrediënten:
1 schoongeboende citroen
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels gemalen komijn ( djinten)
600 gram winterpeen, in dunne plakjes
2 uien, in dunne ringen
3 tenen knoflook, gekneusd

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rasp het gele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit.
Meng het sap met de olijfolie, gemalen komijn en peper. Schep om met de peen, ui en knoflook.
Rooster op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 15 minuten in de oven.
Schep om met het citroenrasp en eventueel citroensap.


Recepten Groentepakket 22 ( week 22)

Spruitjes met appel ( 4 personen)

Ingrediënten:
800 gram schoongemaakte spruitjes
2 appels
1 eetlepel citroensap
1 ui
25 gram boter
1 theelepel kaneel
½ theelepel gemalen komijn

Kook de spruitjes in 10-15 minuten beetgaar. Spoel de spruitjes in een vergiet af onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Sprenkels de citroensap erover tegen het verkleuren.
Snipper de ui grof. Smelt de boter in een pan en bak de ui met kaneel, komijn en peper naar smaak zachtjes.
Schep de appel erdoor en bak al omscheppend in 3-4 minuten gaar.
Voeg de spruitjes toe en laat door en door warm worden.
Breng de spruitjes op smaak met zout en doe over in een warme schaal. Leg er eventueel een klontje boter op.

                                             

Gestoofde snijbiet met boter en kaas ( 4 personen)

Ingrediënten:
800 gram snijbiet
85 gram boter
200 milliliter bouillon
60 gram geraspte kaas
zout en peper

Groente stoven zorgt voor een heerlijke smaak en veel van het goede in de groente blijft behouden. Met dit supereenvoudige recept zet je gemakkelijk een lekker gerecht op tafel.
De aardse smaak van snijbiet vormt een perfecte combinatie met de romige boter en kaas.

Verwijder de droge delen van de stelen van de snijbiet. Snijd het snijbiet blad inclusief de nerven in stukken van zo’n 2 cm, was het goed en laat het uitlekken.
Smelt de boter in een pan met een deksel. Roer de snijbiet erdoor en laat het iets slinken. Voeg nu de bouillon toe met zout en peper naar smaak.
Laat het nu een minuut of 15 koken totdat de snijbiet mooi gaar is geworden, maar nog wel wat beet heeft.
Het moet niet te nat, maar ook niet te droog zijn. Als het nog te nat is leg de deksel er dan half op tijdens de laatste paar minuten van het stoven. Wat overtollig vocht kan nu verdampen.
Schep de snijbiet op borden en rasp de kaas erover.

Recepten Groentepakket 21 ( week 21)

Kropsla ( 4 personen)

Ingrediënten:
2 eieren
2 uien
peterselie
1 flinke krop sla
2 eetlepels witte wijn azijn
2 theelepels mosterd
1 mespunt suiker
6-7 eetlepels zonnebloemolie

Kook de eieren hard in 7-8 minuten. Laat de eieren schrikken onder koud water en pel de eieren. Snijd de afgekoelde eieren elk in parten.
Pel intussen de uien, snijd ze fijn. Snijd de peterselie fijn.
Haal de bladeren van de krop sla los en scheur eventueel de dikke nerven eruit. Scheur de grote slabladeren in kleinere stukken, niet snijden, dan verlept de sla sneller.
Was de sla in een bak met ruim water, schud goed uit.
Roer in een kom azijn, mosterd en mespunt suiker los. Al kloppend met een garde olie toevoegen tot licht gebonden vinaigrette ontstaat.
Breng op smaak met zout en peper. Roer de uisnippers erdoor. Doe de sla in een schaal, schenk de vinaigrette erover en schep de sla losjes om.
Strooi de peterselie erover en garneer met partjes ei.                                                            

Uien uit de oven ( 4 personen)

Ingrediënten:
4 uien
1 teentje knoflook
tijm
flinke scheut olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de uien doormidden en haal de schil eraf.
Doe op een bord een flinke scheut olijfolie. Doe wat tijm op een bord en voeg wat zout toe.
Leg de uien op het bord met het snijvlak in de olie met tijm en zout. Schuif er een beetje mee over het bord en leg ze vervolgens op de bakplaat.
Snijd het teentje knoflook doormidden en ga met het snijvlak langs de buitenkant van de uien zodat ze een beetje een knoflooksmaak krijgen.
Zet een half uurtje in de oven. Als ze klaar zijn, kan de bovenkant er een beetje verschrompeld uitzien. Laat je daar niet door afschrikken, want de uien zijn echt heerlijk zoet.